Tramp: Vratiću zabranu ulaska u SAD za muslimane
Donald Tramp

“Zadržaćemo teroriste radikalnog islama van naše zemlje“

Tramp: Vratiću zabranu ulaska u SAD za muslimane

Bivši američki predsjednik Donald Tramp obećao jena konvenciji jevrejskih republikanaca da će, ako bude ponovo izabran, ponovo uvesti zabranu ulaska u SAD građanima zemalja sa muslimanskom većinom.

“Zadržaćemo teroriste radikalnog islama van naše zemlje. Sjećate se te zabrane, vratiću je prvog dana“, rekao je Tramp.

Tramp je na početku svog mandata 2017. godine uveo ograničenja na ulazak u SAD državljanima Irana, Libije, Somalije, Sirije, Jemena, Iraka i Sudana.

Zabrana je brzo osporena na sudu kao diskriminatorna protiv vjerskih grupa, ali zajedno sa Trampovom tvrdolinijaškom antiimigracionom agendom, bila je popularna u njegovoj bazi.

Predsjednik Džo Bajden ukinuo je tu zabranu prve nedjelje u Bijeloj kući 2021. godine. 

Bivši stanovnik Bijele kuće bio je jedan od nekoliko istaknutih republikanaca koji su se pojavili na skupu uticajnih jevrejskih donatora kako bi izrazili nepokolebljivu podršku Izraelu u njegovom ratu protiv Hamasa.

Govoreći na mitingu u Las Vegasu u Nevadi, Tramp je rekao da će „braniti našeg prijatelja i saveznika u Državi Izrael kao niko do sada”.

"Sukob između Izraela i Hamasa je borba između civilizacije i divljaštva, uljudnosti i izopačenosti i između dobra i zla“, rekao je Tramp.

Tramp se na mitingu obrušio na Bajdenovu administraciju, ali se i uzdržao od kritikovanja svojih rivala.

Podrška Izraelu je od velikog značaja za obje stranke u SAD i jedno je od rijetkih pitanja američke spoljne politike koje igra ulogu u anketama, između ostalog, zbog velikog broja glasača jevrejskog porijekla i značaja evangelistički hrišćani za koje je postojanje jevrejske države preduslov za „drugi dolazak“ Isusa Hrista.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.