Vang Ji razgovara sa iranskim ministrom spoljnih poslova o krizi u Gazi: Hitno spriječiti humanitarnu krizu
Foto: Mediabiro

Vang Ji razgovara sa iranskim ministrom spoljnih poslova o krizi u Gazi: Hitno spriječiti humanitarnu krizu

Kineski ministar spoljnih poslova Vang Ji odgovorio je u nedjelju telefonski poziv svog iranskog kolege Huseina Amir-Abdulahijana o palestinsko-izraelskom sukobu u Gazi.

Kako prenosi Kineska medijska grupa (CMG), Vang, takođe član Političkog biroa Centralnog komiteta Komunističke partije Kine, istakao je hitnu potrebu za deeskalacijom tenzija i sprečavanjem humanitarne katastrofe u Pojasu Gaze.

''Kina podržava islamske zemlje u jačanju koordinacije po palestinskom pitanju. Pozivam međunarodnu zajednicu da preduzme mjere protiv bilo kakvog djela bilo koje strane koje nanosi štetu civilima'', kazao Vang. On je naglasio da Ujedinjene nacije (UN), posebno Savet bezbjednosti UN, treba da preuzmu odgovornost i da ispune svoje uloge.

''Ostvarivanje prava na samoodbranu treba da bude u skladu sa međunarodnim pravom i međunarodnim humanitarnim pravom, uključujući zaštitu bezbjednosti civila i talaca'', naglasio je.

Vang je podvukao da je osnovni uzrok eskalacije sukoba dugoročno zanemarivanje prava palestinskog naroda na opstanak, uspostavljanje nezavisne države ili povratak.

Iranski ministar spoljnih poslova pozvao je na akcije za zaustavljanje napada na civile u Gazi i na deeskalaciju tamošnje humanitarne krize. On je izrazio nadu Irana da će se to pitanje rješiti političkim sredstvima i spremnost da poboljša komunikaciju sa Kinom u tom cilju.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.