Nevin proveo 19 godina u zatvoru, dobija rekordnu oštetu
Ilustracija

Na Novom Zelandu

Nevin proveo 19 godina u zatvoru, dobija rekordnu oštetu

Novozelanđanin, koji je nevin proveo u zatvoru ukupno 19 godina, dobiće rekordnu odštetu od gotovo pet miliona novozelandskih dolara, odnosno 2,7 miliona eura, objavila je vlada u petak.

Alan Hol je 1986. godine osuđen za ubistvo Artura Istona i ranjavanje njegovog sina Brendona i dobio je doživotnu kaznu zatvora. Sa prekidima je u zatvoru bio ukupno 19 godina, a presuda mu je poništena prošle godine.

Vlada je pristala da mu isplati 4.933.725 dolara odštete za sve te godine provedene iza rešetaka, rekla je novozelandska ministarka pravosuđa Debora Rasel.

"Priznajem da izvinjenje i odšteta nikada neće moći u potpunosti da isprave nepravdu koju je gospodin Hol pretrpeo. Ali, nadam se da će donekle pomoći gospodinu Holu da ponovo izgradi svoj život i da će mu omogućiti da se bavi stvarima kojima želi", rekla je Rasel.

Porodica Hol je saopštila da je najvažnije što je vlada priznala njegovu nevinost, ali su naglasili da to nije uspjela da dočeka njegova majka Širli.

"Alan je imao 24 godine kad je uhapšen. Sada ima 61 godinu. Sa današnjom objavom, Alan može da se fokusira na ono što mu je decenijama bilo uskraćeno – da gradi svoj život kao slobodan čovek", dodali su u saopštenju.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.