Đurović: Najveći poraz za DPS bio bi povratak Đukanovića u politiku
Dejan Đurović

"Treba se obračunati i sa trodecenijskim nasljeđem"

Đurović: Najveći poraz za DPS bio bi povratak Đukanovića u politiku

Funkcioner Nove srpske demokratije Dejan Đurović kaže da je bivši predsjednik Crne Gore i Demokratske partije socijalista Milo Đukanović relikt prošlosti, ali da, još uvijek, prošlost nije njegovo nasleđe i da Crna Gora mora naći način da se izbori s tim.

On je u razgovoru za "Dan", komentarišući poslednje javne nastupe Đukanovića, rekao da bivši predsjednik države na sve načine pokušava da stvori nove neprijatelje Crne Gore, kako je i radio tokom svoje političke karijere, da bi ponovo sebe stavio u žižu političke javnosti.

"Već skoro i zaboravljen, sam i od svih odbačen, bivši diktator je odlučio da se oglasi i tako još jednom skrene pažnju na sebe. Bahato i osiono, u svom stilu, Đukanović još jednom demonstrira silu i prijetnju. Međutim, i ovoga puta je to pucanj u prazno. Prijeti i proziva čovjek koji više nema nikakvu moć. Iako ga se, ruku na srce, oni kojima prijeti, nisu bojali ni dok je bio na vrhuncu moći. I ponovo je u igri isti narativ: Srbija, Rusija, velikosrpska prijetnja, SPC i sl... Skoro da se čovjek zapita kako mu više ne dosadi i kako se ne nađe neko da ga posavjetuje da nešto u tom istrošenom vokabularu promijeni i osvježi. Nisu valjda baš svi pobjegli od njega, pa da se ne može naći baš niko da to učini. Da mu kaže da priča o izdajnicima i patriotama koju Đukanović vrti od 1989. godine, samo što su se mijenjale uloge, pa su prvo neprijatelji bili antikomunisti, Hrvati, Albanci, Bošnjaci i kako je on govorio "stopostotni Crnogorci", a kasnije su to postali Srbi, Rusi, SPC itd., više ne pali ni kod onih malobrojnih najvjernijih njegovih pristalica, ako takvih uopšte više ima", kaže Đurović.

On naglašava da je najveća šteta koju DPS može da doživi njegov najavljeni povratak u politiku.

"Ovo zbog toga što, dok god on bude govorio u ime i ispred te partije, ona će biti sve bliža marginalizaciji i nestanku sa političke scene. Naravno, to bi za Crnu Goru bilo ljekovito i višestruko korisno. Nego, kako god da posmatramo stvari, Đukanović jeste relikt prošlosti, ali, ono što to nije, je njegovo nasleđe. A njegovo nasleđe je rak-rana koja izjeda crnogorsko pravosuđe, crnogorsku ekonomiju, crnogorske institucije... Mi najzad moramo smoći snage da se s tim problemom suočimo. Za 30 godina vladavine Mila Đukanovića i njegove klike, naša država je devastirana i skoro uništena, a oporavak je nemoguć, ako se ne obračunamo sa ostacima tog režima. To je ono s čim će morati da se pozabavi nova vlada CG, ako zaista želi da država krene naprijed. Ne može se na uklanjanju ove prepreke raditi samo verbalno. Imali smo prilike da čujemo od nosioca vlasti u CG u zadnje tri godine da oni uočavaju ovaj problem, ali, osim pokušaja, konkretno se nije mnogo uradilo da se on riješi, apostrofirajući na SDT, da mora neselektivno i u većem kapacitetu raditi. Uklanjanje kompletnog bivšeg režima je preduslov za budućnost Crne Gore", zaključuje Đurović.

​Želi da ga drugi vrate na vlast u Crnoj Gori

Dejan Đurović smatra da su poslednji javni istupi bivšeg predsjednika Crne Gore, u stvari njegova želja da ga inostrani faktor, bez volje građana, ponovo vrati na političku scenu Crne Gore.

"Zbilja je jadna i žalosna slika na kojoj nekada svemoćni vlastodržac, bivši predsjednik vladajuće Demokratske partije socijalista Milo Đukanović, traži praktično od Sjedinjenih Američkih Država, Evropske unije i Nato, da ga vrate na vlast, jer su mu građani Crne Gore u tri izborna ciklusa pokazali da na njihovu podršku više ne može da računa. Čak smo svjedočili i tome da su se na poslednjim predsjedničkim izborima 2/3 građana CG praktično udružili u cilju njegovog rušenja sa vlasti", kaže Đurović i podsjeća na seriju lokalnih, predsjedničkih i državnih izbora na kojima su Đukanović i Demokratska partija socijalista doživjeli poraze.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.