Jul najvjerovatnije najtopliji zabilježen mjesec do sada
Ilustracija

Jul najvjerovatnije najtopliji zabilježen mjesec do sada

Veliki dio Evrope potresaju toplotni talasi i praktično je sigurno da će jul biti najtopliji zabilježen mjesec na svijetu, kažu naučnici.

Do današnjeg dana juli je bio tako vreo da su naučnici uvjereni da će rekord iz 2019. biti oboren iako je ostalo do kraja mjeseca još nekoliko dana, piše BBC.

Neki stručnjaci vjeruju da bi juli mogao da bude najtopliji mjesec u prethodnih 120.000 godina.

Naučnici se slažu da su za ekstra vrelinu najzaslužnija fosilna goriva, odnosno njihova upotreba.

Istraživači nisu iznenađeni što će jul najvjerovatnije oboriti postojeći rekord za najtopliji mjesec jer je bilo dosta indikacija prethodnih nedelja da će se svijet suočiti sa mnogo višom temperaturom.

Najtopliji dan na svijetu zabilježen je 6. jula, a najtoplija 23 dana ikad bila su takođe ovog mjeseca, prema Službi za klimatske promjene Kopernikus.

Prema njima, prosječna temperatura za prvih 25 dana jula bila je 16,95 stepeni, što je više u odnosu na raniji rekord iz jula 2019, kada je iznosila 16,63 stepena Celzijusovih.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.