Agencija za hranu i ljekove SAD odobrila Fajzer tablete protiv kovida-19
Foto: Reuters

Agencija za hranu i ljekove SAD odobrila Fajzer tablete protiv kovida-19

Američka Agencija za hranu i ljekove (FDA) dala je potpuno odobrenje za "Paxlovid" Fajzerovu tabletu protiv kovida-19. Tableta je namijenjena odraslima koji imaju visoki rizik od težeg oblika bolesti uzrokovane koronavirusom.

Odobrenje za tabletu, prvotno odobrenu za hitnu upotrebu krajem 2021, omogućiće doktorima veću fleksibilnost u propisivanju tablete odraslim osobama s teškim simptomima kovida-19.

- Današnje odobrenje pokazuje da je Pakslovid zadovoljio rigorozne standarde agencije za sigurnost i učinkovitost, te da ostaje važna opcija liječenja za ljude s visokim rizikom od napredovanja do teškog oblika kovida-19 - rekla je Patricija Kavazoni iz FDA.

Podaci koje su predstavili FDA i Fajzer pomogli su u ublažavanju zabrinutosti oko mogućeg povratka kovida-19 nakon petodnevnog liječenja Pakslovidom.

Evropska agencija za ljekove odobrila je ovu tabletu za lječenje odraslih osoba koje su ugrožene od težeg oboljenja još prošle godine. Fajzer je jedna od kompanija koja je među prvima napravila i vakcinu protiv koronavirusa.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.