Građani oteli uhapšene mafijaše od policije pa ih kamenovali i zapalili na ulici
Ilustracija

Građani oteli uhapšene mafijaše od policije pa ih kamenovali i zapalili na ulici

Naoružana rulja je u glavnom gradu Haitija, gdje već neko vrijeme "caruje" bezvlašće, izvukla iz policijskog pritvora, pretukla i spalila 13 osumnjičenih članova mafije, koje je policija bila upravo uhapsila.

Nacionalna policija Haitija je u gradskom naselju Canape Vert rano u ponedjeljak zaustavila minibus, zatim ga pretražila u potrazi za krijumčarenom robom. Zaplijenili su oružje, a osumnjičene su pokušali da privedu nakon čega su ih linčovali građani.

Naime, njih 13 je oteto od policije, ali u izvještaju se ne navodi kako su uspjelida preuzmu kontrolu nad osumnjičenima. Kamenovani su i pretučeni, a na kraju su im stavili gume, polili ih benzinom i spalili, prenosi reporter AP-a koji je vidio tijela dok gore.

S obzirom na to da je taj dan bilo mnogo pucnjave u glavnom gradu, pretpostavlja se da je osumnjičena grupa, s obzirom na to da je bila naoružana, krenula u drugi dio grada da pomognu članovima mafije u borbi sa policijom. Međutim, u tome su ih spriječili policajci, ali su im naoružani građani na kraju presudili.

Događaj je privukao i stotine posmatrača koji su zaklanjali nos od isparenja iz vatre, a neki su prokomentarisali kasnije da je osumnjičene zapravo ubila policija, a da su građani samo došli i zapalili ih, prenosi Klix.ba.

Inače, na Haitiju već dugo traje haos i bezakonje, pogotovo nakon što je ubijen predsjednik Jovanel Mojsia u julu 2021. godine. Sada državu vodi premijer Ariel Henri, ali on nije uspio obuzdati bande koje kontrolišu oko 60 posto kapitala u državi.

Nesigurnost u glavnom gradu je prema procjenama UN-a dostigla nivo koji imaju zemlje u ratu. Naoružane bande se međusobno takmiče i bore za teritoriju prilikom čega njihovi sukobi postaju sve nasilniji i kobniji. Njihovo nasilje u pet dana dovede i do 70 mrtvih, među kojima bude i žena i djece.

Premijer i zvaničnici UN-a su bviše puta pozvali na raspoređivanje međunarodnih snaga koja bi pomogla njihovoj policiji u borbi, međutim, nijedna država se do sada nije ponudila da to uradi. SAD pokušavaju uvjeriti Kanadu da preuzme tu ulogu, ali se premijer Džastin Trudo do sada uspješno opirao.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.