Damjanović: Nisam podnio prijavu protiv Spajića, pitanje u nadležnosti drugih institucija
Foto: Dragan Mijatović/Pobjeda

Damjanović: Nisam podnio prijavu protiv Spajića, pitanje u nadležnosti drugih institucija

Ministar finansija Aleksandar Damjanović nije želio da komentariše to što je Specijalno državno tužilaštvo (SDT) formiralo krivični predmet protiv jednog od lidera Pokreta "Evropa sad" i ministra finansija u 42. Vladi Milojka Spajića povodom realizovane emisije obveznica koje su emitovane na međunarodnom tržištu u 2021. godini i to na osnovu postojećih krivičnih prijava koje su protiv njega ranije podnijeli predsjednik Pokreta za promjene Nebojša Medojević i NVO "Montenegro International" i nedavno Vlada Crne Gore.

Damjanović je u odgovoru portalu Pobjeda kazao da on nije podnio krivičnu prijavu protiv Spajića, već da je Vlada Crne Gore na sjednici usvojila informaciju o emisiji koju je dostavila tužilastvu na upoznavanja i dalje postupanje.

- Uz uvažavanje pitanja, podsjećam Vas da ja nisam podnio nikakvu krivičnu prijavu, već je Vlada Crne Gore na sjednici usvojila informaciju o emisiji koju je dostavila tužilastvu na upoznavanja i dalje postupanje. Iz ovih razloga ne postoji potreba da komentarišem ostatak vašeg pitanja jer je to u nadležnosti drugih institucija - kazao je Damjanović u odgovoru našem portalu.

Damjanović nije želio da komentariše ni današnju objavu Spajića na Tviteru u kojoj navodi da daje punu podršku SDT i glavnom specijalnom tužiocu Vladimiru Novoviću da se ispita slučaj emisije obveznica i da se konačno stavi tačka na, kako je rekao, "prljavu kampanju neistina koju plasiraju partije prošlosti".

SDT je u decembru 2021. godine formirala predmet na osnovu krivičnih prijava koje su, za krivično djelo zloupotreba službenog položaja, podnijeli poslanik Demokratskog fronta (DF) Nebojša Medojević i NVO „Montenegro International“ protiv Milojka Spajića.

S tim prijavama spojena je i ona koju je Vlada Crne Gore podnijeta 27. februara ove godine u vezi sa emisijom euroobveznica 2020. godine.

- U toku je izviđaj i prikupljaju se obavještenja, dokazi i podaci potrebni za donošenje odluke - kazali su iz SDT-a.

Vlada Crne Gore je, na sjednici održanoj 24. februara, a na prijedlog Damjanovića, odlučila da prikupi i dostavi cjelokupnu dokumentaciju Specijalnom državnom tužilašta povodom emisije obeznica. Damjanović je na sjednici zahtijevao da se preispita zakonitost cijelog postupka sa praćenjem toka novca na domaćem i međunarodnom finansijskom tržištu, uz pokušaj da se, kako je naveo, sazna kome je odobren popust od 3,51 miliona eura koji, prema njegovim riječima, otvara mogućnost zloupotrebe i nezakonitog bogaćenja trećih lica korišćenjem javnih finansija radi sticanja nezakonite dobiti.

- Bivši ministar finansija i socijalnog staranja Milojko Spajić je u decembru 2020. godine napravio rješenje koje je fiktivno sprovedeno kroz Državni trezor, a kojim je obuhvaćen novac u iznosu od 3,51 miliona eura koji se odnosi na troškove u vezi emisije državnih obveznice iz te godine i koji je navodno prenešen na obračunski račun Centralne banke Crne Gore (CBCG) - naveo je Damjanović.

Ovaj novac se, kako je objasnio, odnosi na troškove koje je država imala po osnovu emisije eurobveznica - popusti za kupovinu obveznica, bankarske naknade, troškovi vezani za ugovaranje obveznice…

- Ovaj proces je pod sumnjom dvije godine i detaljno smo u Ministarstvu finansija pregledali svu dokumentaciju. Ključno pitanje je ko su kupci koji su dobili diskont (popust) na obveznice i zašto toga nema u prospektu o emisiji, a moralo bi biti, te čemu falsifikovanje isprava o prenosu sredstava sa trezora na račun CBCG. To su pitanja na koja Spajić treba da odgovori u tužilaštvu, umjesto polemika koje vodi sa mnom i političke priče - kazao je zatim Damjanović, gostujući na TV Vijesti.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.