Đukanovićevo raspuštanje Skupštine na Ustavnom sudu po hitnom postupku
Budimir Šćepanović

Đukanovićevo raspuštanje Skupštine na Ustavnom sudu po hitnom postupku

Ustavni sud će se najvjerovatnije već na nekoj od prvih sjednica izjasniti o tome da li će po hitnom postupku odlučivati o inicijativi za ocjenu ustavnosti odluke predsjednika države Mila Đukanovića da raspusti Skupštinu, jer je to predložio sudija izvjestilac koji je zadužio predmet, saznaju “Vijesti”.

Postavgustovska parlamentarna većina predala je inicijativu za ocjenu ustavnosti ukaza o raspuštanju Skupštine, na osnovu koga je predsjednik države već raspisao i parlamentarne izbore za 11. jun.

”Vijestima” iz US nije odgovoreno kada će razmatrati predlog, a prema nezvaničnim informacijama predmetom je već zadužen sudija izvjestilac - koji je predao zahtjev za prioritetno razmatranje predmeta.

I parlamentarna većina je u inicijativi predložila da bi sud “ u hitnom roku trebalo da pokrene postupak”. Takođe su u dokumentu, u koju su “VIjesti” imale uvid, predložili da Sud naredi da se obustavi izvršenje i donošenje pojedinačnih akata i radnji koje su posljedica donošenja ukaza. Međutim, Državna izborna komisija već je počela da radi na osnovu odluke o raspisivanju izbora, pa je donijela kalendar izbornih radnji.

5476635inicijativaustavnomsuduff

Inicijativa poslata Ustavnom sudu

”Vijestima” je nezvanično objašnjeno da će preostale žalbe u vezi lokalnih izbora 2022. biti razmatrane na prvoj sjednici Ustavnog suda i da bi tada moglo odlučiti da li će predmet “ukaza” imati status prioritetnog. Takođe, na istoj sjednici bi trebalo da bude donijeta odluka da li je u pitanju pojedinačni akt predsjednika države - što bi moglo značiti da će on automatski biti odbijen jer je takvu praksu Sud već utvrdio.

Đukanović je raspustio parlament nakon što su istekli rokovi po Ustavu i Zakonu o predsjedniku, u kojima je mogla biti formirana Vlada jer je aktulenoj izglasano nepovjerenje u avgustu prošle godine.

Međutim, parlamentarna većina smatra da je predsjednik države neustavno raspustio parlament. On je međutim objasnio da se pozvao na Ustav i “vrlo jasnu normu”.

”Da li sam se pozvao na Zakon o predsjedniku, za koji sam kazao da je neustavan i da me ne obavezuje? Taj zakon je dio pravnog sistema, i biće dok ga Ustavni sud ne isključi, a isključiće ga. Ozbiljan odnos me navodi na ovaj rezon - taj zakon je dio pravnog sistema, šta god ja o njemu mislio...Na današnji dan taj zakon je važeći. Bez ikakvog poziva na taj zakon, s pozivom na Ustav, predsjednik ima pravo da ukazom raspusti parlament. To je razumljivo i čisto tumačenje, nakon detaljnog sagledavanja s timom pravnika. U ukazu se zakon ne pominje, pozvao sam se direktno na član 92 Ustava”, objasnio je.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.