U depozitu Višeg suda devet tona droge

U depozitu Višeg suda devet tona droge

U depozitu podgoričkog Višeg suda trenutno se nalazi oko devet tona raznih vrsta droge koje su oduzete pravosnažnim presudama. Među zaplijenjenim nedozvoljenim supstancama ne nalazi se i kokain koji je zaplijenjen u najvećoj međunarodnoj policijskoj akciji "Florida", koja je realizovana i u Crnoj Gori, kojom prilikom je uhapšeno 17 osumnjičenih, saopštila je za "Dan" portparol Višeg suda Marija Raković.

Ona je kazala da je poslednje uništavanje zaplijenjene droge bilo 21. septembra prošle godine, kada je uništena 2,1 tona narkotika, dok je prije toga droga uništavana u junu 2020. godine.

– U predmetu okrivljenih R.V., D.G. i dr. koji su uhapšeni u akciji "Florida", zaplijenjena droga se ne nalazi u depozitu podgoričkog Višeg suda – odgovorila je Raković na pitanje "Dan".

Akcija "Florida" bila je dio kontinuiranih mjera i radnji koje je Uprava policije, u saradnji sa međunarodnim partnerima, sprovodila u cilju razbijanja struktura organizovanog kriminala koje se bave krijumčarenjam narkotika na međunarodnom nivou, dominantno sastavljenih od pripadnika tzv. balkanskog kartela.

Skladištenje opojnih droga koje su oduzete kao dokazni materijal u prostorijama Višeg suda u Podgorici predstavlja zdravstveni rizik za zaposlene, pa je postojao predlog da se kompletan depozit dislocira na neku bolje obezbijeđenu lokaciju.

Odredbama Zakona o sudovima, Viši sud u Podgorici nadležan je za područja osnovnih sudova u Podgorici, Baru, Danilovgradu, Kotoru, Nikšiću, Ulcinju, Herceg Novom i Cetinju. Zgrada suda sa prostorijama u kojima se čuvaju depoziti i dokazni materijali nalazi se u centru glavnog grada, što predstavlja dodatni rizik.

Droga koja se nalazi u depozitu u zgradi suda obezbijeđena je video-nadzorom i fizičkim obezbjeđenjem pripadnika Uprave policije 24 sata, svakog dana u godini.

– Postoje i savremeni alarmni uređaji koji bi reagovali na svaku povredu zaštićenog prostora – saopšteno je ranije iz Višeg suda.

– Podsjećamo da je u toku rad na izmjenama Zakonika o krivičnom postupku kojim bi se uveo sistem uzorkovanja, a koji je praksa u savremenim pravnim sistemima, po kojem se droga uništava odmah nakon što se od nje uzme uzorak. Nema potrebe za njenim višegodišnjim skladištenjem i čuvanjem tokom trajanja postupka, kada se sistemom uzorkovanja mogu obezbijediti dokazi u slučaju eventualne potrebe da se njen kvalitet provjerava u sudskom postupku – pojasnili su iz Višeg suda.

I ukoliko izmjene ZKP-a ne budu usvojene, skladištenje droge neposredno u prostorijama suda pokazalo se nepotrebnim.

Sam postupak uništavanja teče kada se oduzeta droga predaje komisijski Upravi za katastar i državnu imovinu, shodno Zakonu o oduzimanju imovinske koristi stečene kriminalnom djelatnošću. Nakon toga droga se uništava na mjestima koja imaju odgovarajuće peći, uz saglasnost i saradnju nadležnih zdravstveno-sanitarnih ustanova, prenosi Dan.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.