Predsjednički izbori pokazali novi momenat u Crnoj Gori: Građani izmiješali političke karte, stepen demokratije veći nego ikad
Ilustracija

Predsjednički izbori pokazali novi momenat u Crnoj Gori: Građani izmiješali političke karte, stepen demokratije veći nego ikad

Prvi nacionalni izbori nakon 30. avgusta 2020. godine pokazali su da su građani pomiješali političke karte i da je neophodno da budu održani vanredni parlamentarni izbori, bez obzira da li će biti organizovani 11. juna ili na neki drugi datum.

Ovi izbori su pokazali i da je podrška građana aktuelnom predsjedniku Milu Đukanoviću za pet godina pala za skoro 20 procenata i da je preko 60 odsto birača pokazalo da ne podržava njegovu politiku.

Podrška koju su pružili Demokratski front, Demokrate u Ujedinjena Crna Gora daju veliku nadu Jakovu Milatoviću da u drugom krugu može da pobijedi.

Kvalitet ovih izbora, odnosno same kampanje jeste i činjenica da je DF sve vrijeme pozivao na pomirenje Crne Gore, što je značajno za spuštanje političkih tenzija u Crnoj Gori, a treba očekivati i reformu trenutno pojedinačno najjače političke partije, Demokratske partije socijalista.

I sam izborni dan je još jedna tekovina ovih izbora, jer je, u principu, prošao mirno i bez "slomljenih glava", što smo minulih godina često imali prilike da gledamo kada su građani izlazili na birališta.

Takođe, kao još jedna pozitivna stvar može se uzeti i činjenica da nismo dobili predsjednika u prvom krugu, što uvijek ukazuje na mogući apsolutizam i opasnost da se jedna ličnost izdigne iznad prirodnih demokratskih tokova. Kao obećavajuća novina percipira se i to da sinoć nije bilo onih koji nijesu priznali rezultate izbora, čak su i upućene čestitke onima koji su otišli u drugi krug.

Novi momenat je i ostavka kandidatkinje Socijaldemokratske partije Draginje Vuksanović Stanković na sve funkcije u partiji i na poslaničko mjesto u Skupštini Crne Gore zbog veoma lošeg rezultata.

I to se dosad rijetko dešavalo kod nas, da jedan kandidat nakon neuspjeha ne traži razloge u drugima, već pokaže punu odgovornost prema partiji i, prije svega, prema građanima koji su glasali za njega.

Nakon jučerašnjeg izbornog dana jasno je da je stepen demokratije u Crnoj Gori veći nego što je ikada bio i da su vanredni parlamentarni izbori neophodni u svakom slučaju, jer je politička scena mnogo drugačija nego što je bila nakon izbora u avgustu 2020.

Demokratski kapacitet Crne Gore biće još jači nakon 2. aprila, kada dobije predsjednika, a naročito nakon parlamentarnih izbora, koji bi trebalo da donesu potpunu deblokadu demokratskih institucija, novo otvaranje evropskog puta, i, što je najvažnije, smanjivanje političkih tenzija. Konačno, i kod nas izbori mogu biti ljekoviti.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.