Šehović: Opozicija da se okupi oko kandidata koji može da pobijedi, odluka DIK-a o Spajiću razumljiva, ali ne likujemo zbog toga
Damir Šehović, Foto: Socijaldemokrate

Šehović: Opozicija da se okupi oko kandidata koji može da pobijedi, odluka DIK-a o Spajiću razumljiva, ali ne likujemo zbog toga

Socijaldemokrate od početka insistiraju na stavu koji je i jasan i logičan i državno odgovoran, budući da se snažno zalažemo da sve opozicione građanske i evropske političke strukture okupe oko kandidata koji može da pobijedi na predsjedničkim izborima, kako bi ta pobjeda označila početak političkog zaokreta u Crnoj Gori koji nam je nakon dvije i po godine političke agonije i razaranja države i društva kojoj svjedočimo više nego potreban. Svako drugačije ponašanje u odnosu na to koje zagovaramo je naravno legitimno, ali nama nedovoljno politički razumljivo. Spajić je sopstvenim činjenjem sam sebe diskvalifikovao iz trke za predsjednika države, tako da zbog odluke Državne izborne komisije (DIK) ne likujemo, ali je razumijemo, poručio je, pored ostalog, predsjednik Socijaldemokrata Crne Gore (SD) dr Damir Šehović gostujući u emsiji “Znam da znaš“ na Gradskoj televiziji.

“Svako “strančarenje“ unutar opozicije u susret predsjedničkim izborima je nepotrebno, jer ne ide u prilog konačnom cilju, a to je pobjeda, u koju ako ne u prvom, a ono svakako u drugom krugu vjerujemo. Očekuje nas na tu temu još jedan završni razgovor na nivou lidera opozicionih partija u naredna dva dana, nakon čega ćemo saopštiti konačnu odluku, a SD će konačan stav formalizovati na sjednici Glavnog odbora zakazanoj za subotu“, saopštio je Šehović. 

Govoreći o odluci DIK-a da odbije kandidaturuu Milojka Spajića, Šehović je kazao da Spajić ne bi zbog takve odluke trebao da traga za krivcima niti u DIK-u niti u nadležnim državnim organima Srbije, niti u bilo kojoj političkoj partiji pojedinačno, budući da je on isključivi krivac zbog sopstvene eliminiacije iz izborne trke, budući da je jedino on odgovoran zbog toga što se kandidovao za predsjednika ove uprkos činjenici da je tuđu državu svojim potpisom priznao kao svoju.

Predsjednik SD-a je takođe istakao da izbori predstavljaju jedini, na Ustavu i zakonu zasnovan način za izlazak iz društveno-političkog tumaranja koje je od 2020. godine prisutno u Crnoj Gori.

Dosta je bilo eksperimentisanja sa državom. Toga je svjesna i domaća i međunarodna javnost, tako da su izbori nužna posljedica političkog haosa koji je zaopčela Krivokapićeva a nastavila Abazovićeva Vlada, i kompletna parlamentarna većina, koja to više očigledno nije. Nastavak životarenja smijenje Vlade, koju po zvaničnim podacima podržava tek nešto iznad 2% naših građana je smiješan. Rekonstrukcija smijenjene Vlade bi bila komična, jer bi to bilo isto kao da pacijenta koji je preminuo nastavljate da ljekovima liječite. Dok bi izbor nove Vlade na osnovu neustavnog Zakona o predsjedniku bio primjer ne samo urušavanja pravnog poretka koji je kompletna domaća i međunarodna zajednica oštro i jasno osudila, nego i igranje sa zdravim razumom“, zaključio je Šehović.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.