Analiza ostataka kineskog balona ukazuje da je špijunirao
Foto: Beta/AP

SAD objavio rezultate

Analiza ostataka kineskog balona ukazuje da je špijunirao

Zvaničnici SAD su saopštili da dosadašnja analiza ostataka velikog kineskog balona koji je oboren 4. februara kod obale Južne Karoline, potvrđuje zaključak da je špijunirao.

Nakon sinoćnog saopštenja da je završena potraga Atlantskog okeana za ostacima kineskog balona koji je naduvan bio prečnika između 20 i 30 metara, američka vojska je objavila da je završila i potragu za ostacima letjelica oborenim iznad Aljaske i iznad jezera Hjuron, 10. i 12. februara.

SAD vjeruju da su Ratna mornarica, Obalska straža i osoblje FBI-a sakupili sve ostatke kineskog balona sa dna okeana, uključujući i djelove iz kojih je moguće vidjeti koje informacije je letjelica prikupljala.

Portparol Bijele kuće za nacionalnu bezbjednost, Džon Kirbi, rekao je da je sakupljena velika količina djelova oborenog balona među kojima su i "elektronski i optički" djelovi.

On je odbio da kaže šta su SAD do sada saznale iz proučenih ostataka.

U saopštenju je navedeno da je, pošto je pretraga završena, ponovo otvoren vazdušni prostor i dopušten je pomorski saobraćaj u Južnoj Karolini, kao i iznad Aljaske i jezera Huron.

Dok je Vojska uvjerena da je balon oboren kod Južne Karoline bila nadzorna letjelica Kine, administracija predsjednika Džozefa Bajdena je priznala da su tri mala oborena "objekta" vjerovatno bili baloni građana.

Još su bez odgovora ključna pitanja o tome kakve je obavještajne podatke kineski balon uspio da prikupi dok je letio iznad osjetljivih vojnih lokacija u Sjedinjenim Državama, i da li je uspio da ih pošalje u Kinu.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.