Više od 15.000 poginulih u zemljotresu; Erdogan priznao grešku zbog sporog rada spasilačkih službi
Foto: Index.hr

Više od 15.000 poginulih u zemljotresu; Erdogan priznao grešku zbog sporog rada spasilačkih službi

Broj mrtvih u Turskoj porastao je za više od 3.000 za nekoliko sati i sada iznosi 12.391, prema podacima turske Agencije za upravljanje katastrofama i vanrednim situacijama. Ukupan broj smrtnih slučajeva u Siriji je najmanje 2.992, uključujući 1.730 u oblastima koje su pod kontrolom pobunjenika na sjeverozapadu, prema podacima grupe civilne zaštite Belih šlemova, kao i dodatnih 1.262 smrtnih slučajeva u djelovima Sirije pod kontrolom vlade, prema sirijskom državni mediji.

Erdogan priznao svoje greške

Turski predsjednik je priznao da je bilo "neuspjeha" u odgovoru njegove zemlje na razorni zemljotres u kojem je poginulo više od 15.000 ljudi. Redžep Tajip Erdogan suočava se sa sve većim kritikama porodica koje su ostale frustrirane sporom reakcijom spasilačkih timova, dok se nada da će biti pronađeno više preživljelih sve manje, piše Indeks.hr.

Mnogi Turci su se žalili na nedostatak opreme, stručnosti i podrške za pomoć onima koji su zarobljeni - ostavljajući ih bespomoćnima dok su čuli jauke ispod ruševina. Tokom posjete provinciji Hataj, gdje je stradalo više od 3.300 ljudi, a uništena su čitava naselja, Erdogan je rekao: "Nije moguće biti spreman za takvu katastrofu. Nećemo ostaviti nijednog našeg građanina bez brige“.

"Preživljeli smo zemljotres, ali ovde ćemo umrijeti od gladi i hladnoće“, rekao je jedan čovjek u turskom gradu Antakiji.

UPDATE: In Türkiye, at least 12,873 people lost their lives and 62,937 people left injured by #TurkiyeQuakes pic.twitter.com/E87HvVd2gT

— TRT World Now (@TRTWorldNow) February 9, 2023

Ekstremni zimski uslovi

Ekstremni zimski vremenski uslovi utiču na spasilačke napore. Temperature su ovih dana pale znatno ispod nule. Potencijalnu opasnost predstavljaju i naknadni potresi - najmanje 125 magnitude 4,0 ili više dogodilo se od zemljotresa jačine 7,8 stepeni koji je u ponedeljak pogodio južnu Tursku, prema Geološkom institutu SAD.

Iako se njihova učestalost i magnituda smanjuju, naknadni potresi od 5,0 do 6,0+ su i dalje mogući i nose rizik od dodatnog oštećenja ranjivih struktura i stalnu pretnju spasilačkim timovima i preživljelima.

Tviter opet radi u Turskoj

Pristup Tviter u Turskoj je ponovo uspostavljen, objavio je jutros Netblocks.

Stranica je juče bila nedostupna nakon što je predsjednik Erdogan pozvao ljude da ignorišu "provokatore" koji "šire očite dezinformacije o potresu i operaciji spašavanja". Turske vlasti suočavaju se sa sve većim kritikama zbog brzine svoje reakcije.

Dječak srpskog porijekla među žrtvama zemljotresa

Među žrtvama razornog zemljotresa u Turskoj je i osmogodišnji dječak srpskog porijekla, rečeno je Tanjugu iz izvora turskih vlasti.

Navodi se da je dječakov otac srpski državljanin, a majka turska državljanka.

Dječak je sahranjen u utorak u Iskenderunu.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.