Dva odvojena zemljotresa zatresla Tursku i Siriju: Broj žrtava premašio hiljadu i nastavlja da raste, spasilačke ekipe na terenu, bolnice prebukirane
Foto: Tanjug

Dva odvojena zemljotresa zatresla Tursku i Siriju: Broj žrtava premašio hiljadu i nastavlja da raste, spasilačke ekipe na terenu, bolnice prebukirane

Novi zemljotres jačine 7,6 stepeni po Rihteru pogodio južnu tursku provinciju Kahramanmaraš u 13.24 sati po lokalnom vremenu. Najmanje 1.014 osoba poginulo je u Turskoj. U Siriji je stradalo najmanje 592 osobe, a stotine su povrijeđene, podaci su prikupljeni od Ministarstva zdravlja sirijskog režima i Sirijske civilne odbrane. Na teritorijama koje drže sirijski pobunjenici poginulo je više od 220 osoba, prenosi Al džazira Balkans.

Srušeno je 2.818 zgrada u Turskoj. Spasilačke ekipe su na terenu u izvlače ljude koji su pod ruševinama.

Damaging M7.8 EQ hit southern Turkey near the Syrian border ~4am local time. PAGER is red for this event; extensive damage is probable. Our hearts go out to those affected. See @Kandilli_info for local info. https://t.co/dMyc6ZVrE1 https://t.co/0OxrznZf1v pic.twitter.com/eco071JqVm

— USGS Earthquakes (@USGS_Quakes) February 6, 2023

Potres je pogodio 10 pokrajina, a osjetio se i u Ankari i drugim turskim gradovima.

Nakon tog razornog potresa uslijedilo je 77 naknadnih potresa. 

Više od 1.000 poginulih u Turskoj

Kako je saopštio čelnik Agencije za vanredne situacije, na jugu Turske je poginulo najmanje 1.014 osoba u jutrošnjem potresu, prenosi agencija Rojters.

Povrijeđena državljanka Hrvatske

Ambasador Hrvatske u Turskoj Hrvoje Cvitanović za N1 Zagreb potvrdio je da je hrvatska državljanka, koja inače živi u Istanbulu, povrijeđena u potresu u gradu Adijamanu i da je u bolnici.

Konzul Hrvatske Hrvoje Cvitanović za N1 Zagreb je potvrdio da je hrvatska državljanka, koja inače živi u Istanbulu, povrijeđena u potresu u gradu Adijamanu i da je u bolnici.

“Ona se oseća relativno dobro”, rekao je Cvitanović.

Zatvoren aerodrom u provinciji Adana

Aerodrom u južnoj turskoj pokrajini Adana do daljeg je zatvoren za letove nakon snažnih zemljotresa koji su danas pogodili Tursku, javlja Rojters pozivajući se na privatnu novinsku agenciju Demiroren.

This is so tragic. #TurkeyEarthquake pic.twitter.com/HA4h6nKUOO

— Habib Khan (@HabibKhanT) February 6, 2023

Potpredsjednik Turske Fuat Oktaj prethodno je rekao da su obustavljeni letovi ka i sa aerodroma u pokrajini Hataj, kao i da su aerodromi u Kahramanmarašu i Gaziantepu zatvoreni za civilne letove, prenosi BBC. (Aldžazira Balkans)

Obje strane u Siriji prijavile nove žrtve

Obje strane u Siriji, i pobunjeničke vlasti na sjeverozapadu države i Vlada u Damasku, prijavile su nove žrtve potresa, navodi agencija Rojters.

Dear world, today was a very sorrowful day many lives have been lost, families left their homes with tragedies. Please pray with us .#TurkeyEarthquake #syriaearthquake pic.twitter.com/87XopZgw3B

— Bana Alabed (@AlabedBana) February 6, 2023

Tako je opozicija sa sjeverozapada Sirije objavila kako je sad najmanje 221 poginula osoba, te kako ih je 419 povrijeđeno.

Sirijska novinska agencija navela je kako je 371 osoba poginula u jutrošnjem potresu.

Novi zemljotres 7,6 stepeni

Novi zemljotres jačine 7,6 stepeni po Rihteru pogodio južnu tursku provinciju Kahramanmaraš u 13.24 sati po lokalnom vremenu. Radi se o dva odvojena zemljotresa, koji su jedan drugome okidač.

Stručnjak AFAD-a Orhan Tatar potvrdio je kako se radi dva odvojena zemljotresa, koji su jedan drugome okidač.

"U regiji postoji ozbiljna potresna aktivnost. Naknadni potresi nastavit će se do magnitude 6,5 do 6,7", pojasnio je Tatar.

U razornom zemljotresu koji je jutros pogodio jug Turske dosad je poginulo 912, a povrijeđeno 5.385 osoba, potvrdio je turski predsjednik u sjedištu Uprave za vanredne situacije Turkiye (AFAD) u glavnom gradu Ankari.

AFAD je naknadno revidirao jačinu jutrošnjeg zemljotresa sa 7,4 na 7,7 stepeni po Rihteru.

Vlada Sirije: Poginulo najmanje 326 osoba

Najmanje 326 ljudi je poginulo u Siriji, a više od 1.000 je povrijeđeno u zemljotresu koji je pogodio pogranično područje te države i Turske, javila je državna novinska agencija SANA pozivajući se na visokog zdravstvenog zvaničnika.

On je precizirao kako su povrijeđene 1.042 osobe, prenosi Reuters na koga se poziva Tanjug. Agencija navodi kako se pretpostavlja da je to broj žrtava samo na području koje kontroliše Vlada iz Damaska.

Budynek zawala się przy służbach ratunkowych.#turcja #Turkey #TurkeyEarthquake #Syria pic.twitter.com/3zKgwhlWb8

— Tomasz (@Tomasz3891) February 6, 2023

Spasioci su ranije saopptili da je u dijelu Sirije koji kontroliše opozicija poginulo 147, a više od 340 osoba povrijeđeno.

Erdogan: Broj žrtava u Turskoj raste, povrijeđeno 5.385 osoba

Predsjednik Turske Redžep Taip Erdogan saopštio je da je prema posljednjim podacima u zemljotresu u Turskoj blizu 1,000, a povrijeđeno 5.385 osoba.

“Više od 9.000 spasilaca trenutno traga za nestalima u zemljotresu, broj spasilaca se stalno povećava”, kazao je Erdogan.

Rescue operation in full swing: Workers are battling various odds to save lives trapped in the rubblehttps://t.co/kOPJhJJcLg

— TRT World (@trtworld) February 6, 2023

Ispod ruševina do sada spašeno 2.470 osoba, broj srušenih zgrada dosegao je 2.818.

“NATO, Evropska unija i 45 zemalja ponudili su pomoć Turskoj”, kazao je predsjednik te zemlje.

Srušena istorijska džamija u Malataji

Istorijska džamija u turskom gradu u Malatji srušena je u zemljotresu jačine 7,4 stepena po Rihteru koji je pogodio južne dijelove Turske.

Izgradnja džamije je počela 1893. godine, a završena je 1912. uz podršku sultana Abdulhamida II.

Džamija je izgrađena prema osmanskoj arhitekturi i u potpunosti je bila napravljena od tesanog kamena.

Istorijska džamija je uništena u razornom zemljotresu koji je rano u ponedjeljak pogodio južne dijelove Turake.

Džamija je 24. januara 2020. godine takođe oštećena u zemljotresu jačine 6,8 stepeni u Elazigu.

Najmanje 284 osobe su poginule, a 2.323 su povrijeđene u deset turskih provincija od snažnog zemljotresa koji je u ponedjeljak ujutro pogodio južne djelove Turske.

Eksplozija na gasovodu

Nakon razornog zemljotresa, koji je rano jutros pogodio Tursku, došlo je do eksplozije i požara na gasovodu u selu Topbogazi, u okrugu Kirikhan.

Prema pisanju Hurijeta, zbog toga je zaustavljen dotok prirodnog gasa u provincije Gazijantep, Hataj i Kahramanmaraš i okruga Pazarčik, Narli, Besni, Golbaši, Nurdagi, Islahije, Reihanli, Kirikhan i Hasa.

Starješina sela Topbogazi, Bilal Alpdogan, primijetio je da je eksplozija praćena zemljotresom i požarom izbila na dvije različite tačke, 200 metara ispod nivoa sela i tri kilometra dalje.

Saučšće uputili Đukanović, Đurovićeva i Abazović

“Užasnut vijestima i slikama stradanja ovog jutra iz Turske i Sirije. Crna Gora je u mislima sa porodicama žrtava i hiljadama povrijeđenih”, poručio je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović.

Telegram saučešća uputila je i predsjednica Skupštine Danijela Đurović.

"Sa velikom tugom primila sam vijest o razornom zemljotresu koji je pogodio Tursku i Siriju, u kome su život izgubile stotine ljudi, a više hiljada je povrijeđeno. U ime Skupštine Crne Gore i u svoje lično ime, upućujem izraze najdubljeg saučešća porodicama poginulih, a povrijeđenima želim brz i uspješan oporavak", napisala je Đurović na Tviteru.

Crna Gora je spremna da pruži svu neophodnu pomoć svojim prijateljima, kazao je premijer u tehničkom mandatu Dritan Abazović povodom zemljotresa koji je jutros pogodio Tursku.

"Šokirani smo potresnim scenama razornog zemljotresa koji je pogodio Tursku i Siriju. Dijelimo bol i saosjećanje sa porodicama nastradalih, a povrijeđenima upućujemo želje za brz oporavak", napisao je Abazović.

Poginulo 147 osoba na teritoriji pod kontrolom sirijskih pobunjenika

Najmanje 147 osoba je poginulo na sjeverozapadu Sirije koji je pod kontrolom pobunjenika u jutrošnjem potresu, prenosi agencija Rojters navode spasilačkih službi.

Bijeli Šljemovi naveli su na Tviteru kako je poginulo 147, a povrijeđeno više od 340 osoba, piše Al Džazira.

The #earthquake in NW #Syria has claimed 147 lives & injured over 340. The toll may increase as many families are still trapped. Our teams are on the ground searching for survivors & removing the dead from the rubble. pic.twitter.com/vQhYZAiGRM

— The White Helmets (@SyriaCivilDef) February 6, 2023

“Ove brojke će i dalje rasti jer su mnoge porodice zarobljene (u ruševinama). Naši timovi su na terenu, tragaju za preživjelima i uklanjaju tijela poginulih iz ruševina”, objavili su spasioci.

Putin: Spremni da pomognemo Turskoj

Predsjednik Rusije Vladimir Putin uputio je poruku saučešća turskom predsjedniku Redžepu Taipu Erdoganu nakon zemljotresa jačine 7,4 stepena koji je pogodio južne dijelove Turske.

"Primite moje duboko saučešće zbog gubitka života i velikih razaranja uzrokovanih zemljotresom koji je pogodio vašu državu. Želim da prenesete moje najdublje saučešće i porodicama i rodbini poginulih. Želim brz oporavak povrijeđenima od posljedica katastrofe. Spremni smo da pružomo neophodnu pomoć”, kazao je Putin.

Stotine zarobljenih u ruševinama

Potpredsjednik Turske Fuat Oktaj kazao je da su stotine osoba i dalje zarobljene ispod ruševina.
On je istakao kako je ukupno 1.718 zgrada srušeno tokom potresa, a približno 900 građevina je uništeno u turskim provincijama Gaziantep i Kahramanmaras.

Bolnice prebukirane

Regionalni direktor za Bliski istok Sirijsko-američkog ljekarskog udruženja Mazen Kivara, za Al Jazeeru je kazao kako je zdravstveni sistem Sirije „preplavljen“ brojem osoba kojima je potrebna ljekarsku pomoć nakon potresa, te kako su neke bolnice oštećene u ovoj tragediji.

Kivara navodi kako je njegov tim morao da evakuiše porodilište u Afrinu i kako je prijavio pet poginulih osoba, među kojima je i jedna trudnica.

“Sada imamo veliku krizu, uz jako teške vremenske uslove i srušene zgrade. Napore treba fokusirati na humanitarni odgovor, naročito kada je riječ o pružanju skloništa i ljekarske pomoći sjeverozapadu Sirije gdje živi 1,5 miliona ljudi“, dodao je.

Nakon zemljotresa cunami

Korisnici Tvitera objavili su cunami koji je krenuo prema obali Turske i sirije nakon katastrogalnog zemljotresa. 

Tusnami hits Turkey-Syria coastline. #earthquake #Turkey #TurkeyEarthquake https://t.co/3lvhACF1e6

— Ministry of Education, Punjab (@EduMPunjab) February 6, 2023

Spasilački timovi iz Holandije i Rumunije na putu za Tursku, Zelenski nudi pomoć

Spasilački timovi iz Holandije i Rumunije već su na putu za Tursku kako bi pružili pomoć nakon razornog zemljotresa, rekao je evropski komesar za upravljanje krizama Janez Lenarčić.

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio je kako je njegova zemlja spremna da osigura neophodnu pomoć prijateljskom turskom narodu poslije zemljotresa koji je rano jutros pogodio Tursku.

Samo devet osoba za sada spašeno u Gaziantepu, Malatyi i Kilisu

Devet osoba do sada je spašeno ispod ruševina uništenih zgrada u turskim gradovima Gaziantepu, Malatyi i Kilisu koji su rano jutros pogođeni razornim zemljotresom

Oštećena istorijska tvrđava u Gaziantepu

Razoran zemljotres jačine 7,4 stepena po Rihteru pogodio je jutros Tursku, a o razmjerama potresa svjedoči i snimak u velikoj mjeri oštećene istorijske tvrđave u Gaziantepu.

Footage shows damage to #Gaziantep castle after #TurkeyEarthquake https://t.co/foHUJFBL74

— Cagil M. Kasapoglu (@CagilKasapoglu) February 6, 2023

Zidine tvrđave su srušene, kao i metalna ograda oko istorijskog zdanja koje se nalazi. Djelimično je urušena kupola i istočni zid istorijske Sirvani džamije, koja se nalazi uz dvorac i koja je izgrađena u 17. vijeku.

Italija izdala, pa povukla upozorenje na cunami

Italijanske vlasti su povukle upozorenje na cunami za južnu obalu ove evropske države, objavljeno nakon velikog potresa koji je pogodio centralnu Tursku i sjeverozapad Sirije, usmrtivši stotine osoba, prenosi Reuters.

Civilna zaštita Italije objavila je saopštenje u kojem se preporučuje ljudima da se drže dalje od priobalnih područja, da bi nešto kasnije ublažila upozorenje, a potom ga i povukla.

Rojters navodi kako je željeznički saobraćaj u južnim regijama Sicilija, Kalabrija i Apulija bio privremeno obustavljen iz predostrožnosti.

Broj mrtvih u Siriji porastao na 230, 600 povrijeđenih 

Zdravstveni zvaničnici rekli su da je u Siriji najmanje 230 ljudi izgubilo život, a više od 600 je povrijeđeno.

Daylight reveals the full magnitude of the disaster in northwest #Syria after the #earthquake that struck at dawn today, Monday, February 6. Our teams are on full alert to respond to hundreds of injured and trapped under the rubble. Dozens of victims have been recovered. pic.twitter.com/kA3dMdzuPn

— The White Helmets (@SyriaCivilDef) February 6, 2023

Iz ruševina spašeno dijete

Timovi za potragu i spašavanje spasili su povrijeđeno dijete i izvukli ga ispod ruševina nakon zemljotresa jačine 7,4 stepena po Richteru koji je pogodio Tursku.

Na video snimku se može vidjeti kako ekipe za potragu i spašavanje nose povrijeđeno dijete na nosilima u južnoj provinciji Adana.

BREAKING: Footage shows large apartment building collapsing in Diyarbakir during huge M7.8 earthquake in central Turkey.#Earthquake #Turkey
pic.twitter.com/SVVagtvjyr

— Global News Network (@GlobalNews77) February 6, 2023

Epicentar zemljotresa bio je u okrugu Pazarčik, u provinciji Kahramanmaraš na jugoistoku Turske, na oko 60 kilometara vazdušne linije od granice sa Sirijom, a potom je uslijedilo 77 naknadnih podrhtavanja tla od kojih je najjače iznosilo 6,6 stepeni po Rihteru. 

Potres je izazvao paniku u Siriji, stanovnici su izjurili napolje, uprkos jakoj kiši, kao i u susednom Libanu gde su se osjetila podrhtavanja tla.

RTCG/Agencije

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.