Biber: Vrijeme da se stavi na test popularnost partija i formira stabilna većina, Đukanovićeva kandidatura ne bi bila dobra poruka

Biber: Vrijeme da se stavi na test popularnost partija i formira stabilna većina, Đukanovićeva kandidatura ne bi bila dobra poruka

Način da politički akteri u Crnoj Gori pokažu da postoji politička volja da se nastavi sa evropskim putem, te da sada CG treba da ispuni očekivanja, ocijenio je za NOVU profesor sa Univerziteta u Gracu Florijan Biber. Tužno je, kaže, gledati sa strane unutrašnji sukob I blokadu, u trenutku kada su sve vanjske prilike pozitivne I kada ima najveće šanse da postane 28. članica.

"Iz vanjske perspektive to je jako čudno gledati tu političku situaciju u CG gdje glavni politički akteri su željeli da bude članica EU, ali niko ne radi šta treba da bi se obezbijedio taj proces. I to je jako teško shvatljivo sa strane EU I nekoga ko posmatra iz inostranstva, i zbog toga meni djeluje da ako se propušti ova prilika onda to je stvarno jedna loša poruka za EU", rekao je.

 

Podsjetio je da ne postoje bitna otvorena pitanja, kao npr. Srbija što ima sa Kosovom, nema unutrašnje pitanje kao Bosna I Hercegovina, nema susjed au EU koja može da koči kao Bugarska, u tom smislu CG ima najbrži put ka EU, i vanjska politika CG je ipak bila u velikom stepenu usklađena sa EU, sve je tu gdje treba da bude, CG ima tu priliku ali je ne koristi

Da li bi savjetovao predsjedniku države Milu Đukanoviću da ponovo uđe u izbornu trku?

"Ne bih imao hrabrosti da dajem savjete aktuelnom predsjedniku ali mislim da za CG i razvoj demokratije nije baš najbolja poruka ako bi Milo Đukanović ponovo bio kandidat.  Znamo koliko dugo je on na političkoj sceni, imao je mnogo zvaničnih funkcija, nije zdravo za društvo da bude toliko dugo, nezavisno od mana i vrlina,  to nikad nije dobro za demokratiju. I kada govorimo da CG treba da skoci na sljedeći stepen ka EU, Milo Djukanovic bi više bio prepreka, nego da bi pomogao tom procesu", rekao je.

Ističe i da je stanje u izvršnoj vlasti  jako loše. Svaka zemlja, poručuje, treba da ima funkcionalnu vladu sa jasnom većinom, što nije slučaj sa Crnom Gorom.

Vrijeme je, zaključuje Biber, da se dvije i po godine od izbora koje su donijele promjenu vlasti, stavi na test popularnost partija I formira stabilna većina, što je ključno za razvoj demokratije.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.