Vlada Crne Gore:  Obezbijeđena sredstva za povećanje zarada u javnom sektoru

Vlada Crne Gore: Obezbijeđena sredstva za povećanje zarada u javnom sektoru

Ministarstvo finansija aktivno pregovara i finalizuje detalje u vezi novog Granskog kolektivnog ugovora za upravu i pravosuđe kojim je, između ostalog, predviđeno povećanje zarada državnih službenika i namještenika na državnom i lokalnom nivou, saopšteno je iz Vlade Crne Gore u tehničkom mandatu.

Oni su kazali da su obezbijeđena sredstva za povećanje zarada u javnom sektora te da će biti realizovana nakon što se zaključi Granski kolektivni ugovor čije se usaglašavanje privodi kraju.

- Budući da je njihova materija mnogo kompleksnija od samog uvećanje koeficijenata na zarade i podrazumijeva usaglašavanje mnogo drugih elemenata u funkciji poboljšanja uslova rada i statusa ove veoma brojne kategorije zaposlenih, Ministartsvo finansija u intenzivnom dijalogu sa predstavnicima reprezentativnog Sindikata uprave i pravosuđa, detaljno i uspješno finalizuje rješenja koja će biti dugoročno održiva - kazali su iz Vlade.

Oni su naglasili da je Vlada odlučna da zaokruži postojeći dogovor objedinjavanjem svih značajnih elemenata tog ugovora.

- Predmet dogovora je da rast zarada, samo u ovoj godini, bude najmanje 20 odsto, a dogovoren je i rast u naredne dvije godine - istakli su iz Vlade.

Prema njihovim riječima, zajednički je zaključeno je da je od činjenice da li će se zarada uvećati 1. februara ili 1.marta, mnogo važnije da se, u mjeri mogućeg, značajno unaprijede i druga pitanja važna za zaposlene u državnoj službi.

- Značaj drugih elemenata granskog kolektivnog ugovora očigledno je nepoznanica za zlurade kritičare kojima nedostaje elementarna informisanost i razumijevanje materije. Navedeno ne čudi, ako uzmemo u obzir da su isti kreatori pogrešnih odluka, koje za posljedicu imaju ugroženo finansiranje zdravstvenog sistema i prethodno nijesu pokazali elementarnu brigu o najranjivijoj kategoriji društva- penizonerima. Izostanak znanja i informisanosti, stavljen je u svrhu manipulacije javnosti i politizacije neutemeljenih stavova - istakli su u saopštenju koje prenosi Pobjeda.

Kazali su da "uprkos pokušajima javnog sabotiranja proaktivnog djelovanja Ministarstva finansija i Vlade u cjelini", podsjećaju javnost na činjenicu da je, samo od jula prošle godine Vlada obezbijedila povećanje zarada za zaposlene u vojsci, Upravi policije, prosvjeti, Ustanovi učeničkog i studentskog standarda, ustanovama socijalnih djelatnosti, kao i nemedicinskom kadru u zdravstvenoj djelatnosti, čime je gotovo 30.000 zaposlenih unaprijedilo materijalni status.

- U cilju nastavka politike zaštite standarda građana,za februar 2023. godine smo predvidjeli povećanje zarada za zaposlene u Upravi za izvršenje krivičnih sankcija, Zavodu za udžbenike i nastavna sredstva, Univerzitetu Crne Gore - neakademskom kadru, (akademskom kadru od 1. jula 2022. godine izmjenom Zakona o zaradama zaposlenih u javnom sektoru zarada je povećana za oko 50 odsto), dok je u toku i realizacija aktivnosti oko povećanja zarada zaposlenih u oblasti kulture - dodali su iz Vlade.

Naglasili su da je povećanje zarada državnih službenika i namještenika, kao i ostalih zaposlenih u javnom sektoru, izvjesno, budžetski predviđeno, kao i da najvažniji element ne predstavlja podatak da li će se povećanje realizovati ovog ili narednog mjeseca.

- Već je suština u dobro ispregovaranim svim elementima granskog ugovora i postizanju dugoročne koristi zaposlenih i unapjređenju njihovog materijalnog statusa - zaključili su iz Vlade.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.