SZO: Stotine smrtnih slučajeva zbog dječjih sirupa protiv kašlja
Ilustracija

SZO: Stotine smrtnih slučajeva zbog dječjih sirupa protiv kašlja

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) pozvala je na "trenutnu i usklađenu akciju" za zaštitu djece od kontaminiranih ljekova nakon niza smrtnih slučajeva povezanih sa sirupima protiv kašlja prošle godine.

Prošle godine je više od 300 djece, uglavno mlađe od pet godina, u Gambiji, Indoneziji i Uzbekistanu umrlo od akutnog otkazivanja bubrega koje su izazvali kontaminirani ljekovi, saopštila je SZO, prenosi Hina.

Sirupi protiv kašlja, koji se izdaju bez recepta, imali su u sebi visoke doze dietilen glikola i etilen glikola.

„To su otrovne hemikalije koje se koriste kao sredstva protiv zamrzavanja, a mogu biti smrtonosne čak i ako se uzmu u malim količinama, zbog čega se nikada ne bi smjele naći u ljekovima“, ističe se u saopštenju.

Agencija Ujedinjenih nacija navodi da je sedam zemalja prijavilo kontaminaciju sirupa u poslednja četiri mjeseca i poziva sve 194 članice da spriječe nove smrtne slučajeve. SZO je već poslala upozorenja o određenim proizvodima u oktobru prošle godine i ranije ovog mjeseca.

Zatraženo je da se uklone sirupi protiv kašlja koje proizvode indijski Maiden Pharmaceuticals i Marion Biotech, koje se povezuju sa smrtnim slučajevima u Gambiji i Uzbekistanu.

Prošle godine je izdato upozorenje za sirupe protiv kašlja četiri indonezijska proizvođača: PT Yarindo Farmatama, PT Universal Pharmaceutical, PT Konimex i PT AFI Pharma, koji su prodavani na domaćem tržištu.

Kompanije su tvrdile da njihovi proizvodi nisu bili kontaminirani ili su odbile da komentarišu slučaj dok traje istraga.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.