Đurović: Težimo ka unapređenju standarda novinara, te uslova njihovog rada i statusa u društvu

Đurović: Težimo ka unapređenju standarda novinara, te uslova njihovog rada i statusa u društvu

Predsjednica Skupštine Crne Gore Danijela Đurović uputila je čestitku povodom 23. januara, Dana novinara Crne Gore.

“U ime Skupštine Crne Gore i u svoje lično ime, svim poslenicima javne riječi čestitam 23. januar, Dan novinara Crne Gore, uz uvjerenje da će sloboda medija i unapređenje standarda novinara, te uslova njihovog rada i statusa u društvu, uskoro postati naša svakodnevica”, navela je Đurović.

Kako je istakla, crnogorski novinari, nažalost, danas rade u izuzetno teškim uslovima, na koje presudno utiču društveno-političke prilike u zemlji i regionu.

“Kao sveprisutan faktor koji obavještava javnost o svim dešavanjima, edukuje i ukazuje na probleme, te kreira mišljenje građana, mediji moraju biti svjesni svoje snage i uloge koju imaju u državi koja još uvijek svakodnevno prolazi testove demokratske zrelosti”, kazala je Đurović.

Prema njenim riječima, objektivno, profesionalno i nezavisno novinarstvo je potreba i osnovni standard svakog demokratskog društva, a novinari čiji je temeljni princip pravovremeno i nepristrasno informisanje javnosti su ključni za stvaranje ambijenta u kome će građani moći da saznaju istinu o društveno-političkoj situaciji u kojoj živimo.

“Dan novinara Crne Gore je dobra prilika da ukažemo na neophodnost rasvjetljavanja napada na život, tijelo ili imovinu novinara, a posebno ubistva glavnog urednika “Dan”-a Duška Jovanovića, bez čijeg razrješenja i pronalaženja svih počinilaca i nalogodavaca ovog čina, naša država ne može postati istinsko demokratsko društvo. Tu su i drugi, i dalje neriješeni napadi na novinare, kao što su pokušaj ubistva Olivere Lakić i Tufika Softića, kao i svakodnevni pritisci i zastrašivanja kroz koje prolaze posebno istraživački novinari”, ističe Đurović.

Medijski poslenici, naglašava, apsolutno zaslužuju bolji položaj i veći ugled u društvu i, u tom smislu, moraju imati konstantnu i nedvosmislenu podršku nadležnih državnih organa.

“Uz želju da 2023. godina crnogorskim novinarima donese puno profesionalnog uspjeha i bolje uslove rada, još jednom svim medijskim poslenicima čestitam Dan novinara Crne Gore”, poručila je Đurović.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.