Osjetno zahlađenje u Crnoj Gori, sjutra mogući pljuskovi i grmljavina: Zabijelilo na Cetinju, Žabljaku, Kolašinu…
Ilustracija

Osjetno zahlađenje u Crnoj Gori, sjutra mogući pljuskovi i grmljavina: Zabijelilo na Cetinju, Žabljaku, Kolašinu…

Od ponedjeljka do subote (16.-21. januar 2023.) Crna Gora je pod uticajem serije ciklona, koji su uslovili obilne padavine i jak-olujni južni vjetar. Nakon relativno toplog vremena za ovo doba godine, pao je snijeg u više crnogorskih gradova-Žabljaku, Kolašinu, Plužinama, Šavniku, Andrijevici, Beranama, na Cetinju i u Rožajama.

Kako je naveo Branko Micev iz Hidrometeorološkog zavoda, oko 20. do 21.januara očekuje se osjetno zahlađenje pa će kiša preći u snijeg.

snijeg

“Na jugu, ponegdje i u centralnim predjelima moguće su i kratkotrajne olujno-vremenske nepogode”, naveo je Micev u prognozi koju je pripremio na sajtu HMZ.

Zbog uticaja ciklona i jakog južnog-jugozapadnog strujanja vazduha, u južnom Jadranu očekuje se značajno podizanje nivoa mora, jaki talasi, uzburkano more i lokalni problemi sa vodom duž obale.

“Zbog očekivane meteorološke situacije mogući su određeni problemi na terenu a zbog  intenzivne kiše i naglog priliva obilne količine vode, u centralnim i južnim predjelima i na sjeveroistoku potencijalno mogući su bujični problemi (flashflood efekti), prvenstveno na bujičnim tokovima, u urbanim sredinama, na saobraćajnicama. Na potencijalno ranjivim mjestima moguća su lokalna klizišta ili odroni a posebno gdje su vršeni ozbiljni gradjevinski zahvati i gdje je narušena prirodna povezanost tla”, naveo je Micev.

Obilna količina kiše sa naglim prilivom obilne količine vode značajno će opteretiti hidrološki sistem na teritoriji Crne Gore.

Obilna kiša, jak južni vjetar, smjenjivanje kiše, susnježice i snijega (vlažan snijeg u planinama), podizanje nivoa mora i talasi, mogu ozbiljno da ometaju svakodnevne redovne aktivnosti, mogući su prekidi u funkcionisanju redovnih aktivnosti i otežano funkcionisanje infrastrukturnih sistema, potencijalno moguće je otežano funkcionanje svih vrsta saobraćaja (drumski, pomorski i vazduhoplovni),  mogući su prekidi i kašnjenja u  saobraćaju.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.