Za godinu zaradili 133.800 eura, a da nijesu ni progovorili na plenumu
Skupština Crne Gore

Šest poslanika u Skupštini Crne Gore

Za godinu zaradili 133.800 eura, a da nijesu ni progovorili na plenumu

Tokom 2022. godine šest poslanika zaradilo je ukupno 133. 800 eura skupštinske plate, a da na plenarnim sjednicama nijesu ni jednu sekundu govorili, što je, kako poručuju iz NVO sektora, jasna poruka da pojedini poslanici ne rade za građane koji su ih birali, već isključivo za sebe.

Pet poslanika tokom 2022. godine koji nijesu ni riječi rekli na plenarnim sjednicama skupštine, primilo je ukupno 117 hiljada, 846 eura. U pitanju su Duško Marković, Branimir Gvozdenović, Branko Čavor, Mevludin Nuhodžić, Miloš Nikolić, a od maja, tom društvu pridružio se i Mehmed Zenka.

"Samim tim što postoji podatak da nijesu govorili čitavih godinu dana za skupštinskim mikrofonom, postavja se epitanje koliko su uopšte neki bili prisutni a znamo da nekih uopšte i nisu bili prisutni na sjednicama i zasijedanjima. Dok za sve to vrijeme uredno primaju visoke zarade koje plaćaju građani", navodi Nikola Mirković iz Centra za građansko obrazovanje.

Tako je Marković u prosjeku primao mjesečno 2.011 eura, Gvozdenović 1.987, Nuhodžić 2.031, Čavor 2.138, Nikolić 1.651 eura a Zenka 1.872 eura. To što se s druge strane u plenearnoj sali nijesu čuli, građani komentarišu drugačije.

Po mišljenju Mirkovića, osim visokih zarada koje su zapravo bustovane dnevnicama koje variraju i do 100 eura dodatno, poslanici koji su iz drugih opština imaju pravo i na dodatnu naknadu za zakup stan.

"Poslanici imaju pravo i na korišćenje službenog vozila, službenog telefona. Privilegija skupštinskog restorana gdje poslanici plaćaju simbolične cijene a znamo kakve oni imaju plate kao što smo čuli, a koliko zarađuju minimalni ili prosječno građani", navodi Nikola Mirković.

Zbog svega, pitali smo one čiji se glas u plenarnoj sali nije čuo godinu, da li je korektno da uredno primaju platu.

Čavor je TVCG, između ostalog, saopštio da je imao zdravstvenih problema, kao i da je želio da afirmiše mlađe kolege. Nuhodžić - da je svoju aktivnost usmjerio na Odbor za bezbjednost i odbranu i Vijeće za nacionalnu bezbjednost, dok ostali - nijesu ni odgovorili.

RTCG

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.