Dukaj: Nema digitalizacije bez sajber bezbjednosti
Marash Dukaj

"Nadam se uskorom povećanju zarada u IT sektoru"

Dukaj: Nema digitalizacije bez sajber bezbjednosti

Nacrt Zakona o informacionoj bezbjednosti biće spreman do kraja godine, a koji predviđa formiranje Agencije za sajber bezbjednost, kazao je ministar javne uprave Maraš Dukaj.

Dukaj je, u emisiji "Dobro jutro Crna Goro" na TVCG, kazao da ne možemo uspostaviti digitalizaciju javne uprave ako nema sajber bezbjednosti.

"Crna Gora nema zaštitu 24 sata dnevno, nema Agenciju za sajber bezbjednost, državni data centar. Ministarstvo javne uprave je zacrtalo neke ciljeve, znajući da manjinska vlada neće puno da traje i da ne možemo postići nešto za kratak period, a znajući političku situaciju", rekao je Dukaj.

Nacrt Zakona o informacionoj bezbjednosti biće spreman do kraja godine.

"On predviđa formiranje Agencije za sajber bezbjednost. Formirali smo sistem koji će od januara zaštititi 24/7 kompletnu državnu infrastrukturu", rekao je Dukaj i dodao da su u saradnji sa Ministarstvom vanjskih poslova uspjeli da ubijede Francuze i Slovence da se otvori regionalni centar za sajber obuku u Crnoj Gori.

Nakon sajber napada, sadas su u funkciji svi sistemi, sajtovi i mejlovi.

"Za taj napad, nismo bili spremni. Albanija je par mjeseci ranije imala sličan problem i izašli su povjerljivi podaci. Kod nas se to nije desilo, zahvaljujući našim ekspertima. Ovo nam mora biti lekcija, sajber napadi će biti sve češći", poručio je ministar.

Planirano je povećanje zarada IT ekspertima.

"Nadam se da će do kraja godine Vlada donijeti odluku da se svim ljudima koji rade i IT sektoru poveća plata za 30 odsto i na taj način motivisati ih da ostanu u državnim institucijama", rekao je Dukaj.

Opštine moraju imati veću autonomiju

Ministar je saopštio da je formiran ekspertski tim koji se bavi analizom lokalnih samouprava i da je jedan od ciljeva Ministarstva javne uprave je decentralizacija.

"To će biti jedan ozbiljanteme za izmjenu Zakona o lokalnoj samoupravi. Opštine moraju imati veću autonomiju. Za građane koji u njima žive, Opštine su Vlada i moraju imati mogućnost da, makar ono što je najvažnije, mogu završiti u svom okruženju".

Kritikovao je pokrenute procedure u Skupštini u vezi sa Zakonom o lokalnoj samoupravi.

"Ponavljamo iste greške i taj zakon sigurno neće imati pozitivno mišljenje Evropske komisije. Pozivam poslanike da to usklade sa evropskim praksama", istakao je Dukaj.

Takođe je najavio da će Zakon o Vladi biti spreman veoma brzo.

"Sve procedure koje se tiču Ministarstva će biti završene do kraja godine. Tu su i zakoni o slobodnom pristupu infomracijama, nevladinom sektoru, a moram istaći jedan važan zakon koji se mora mijenjati i uskaditi sa evropskim praksama , a to je Zakon o državnim službenicima i namještenicima", kazao je Dukaj.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.