URA i CIVIS predlažu izmjene u budžetu za nabavku lijeka ‘trikafta’ i pomoć pacijentima oboljelim od cistične fibroze
Foto: GP URA

URA i CIVIS predlažu izmjene u budžetu za nabavku lijeka ‘trikafta’ i pomoć pacijentima oboljelim od cistične fibroze

Klub poslanika “Crno na bijelo” u Skupštini Crne Gore, predaće u skupštinsku proceduru amandman na Predlog zakona o budžetu Crne Gore za 2023. godinu radi obezbjeđivanja potrebnih sredstava za oboljele od cistične fibroze i lijek TRIKAFTA.

“Svjesni činjenice da je lijek ‘trikafta’ počeo da se primjenjuje prije nekoliko godina, a do sada je odobren u većini zemalja regiona i da predstavlja nadu i šansu za normalan život naših sugrađana, smatramo da je neophodno uraditi sve da oni koji ispunjavaju uslove taj lijek i dobiju”, saopštili su iz poslaničkog kluba “Crno na bijelo” ovom prilikom.

Kako su istakli, u našoj zemlji prema evidenciji od cistične fibroze trenutno boluje 38 osoba, među kojima je 31 dijete.

“Uslove da prime ‘trikaftu’, koja se daje djeci od šeste godine života, potencijalno ispunjava njih 26 kako smo informisani od udruženja i roditelja ovih pacijenata.  Troškovi koji se odnose na liječenje uveliko premašuju mogućnosti porodica i država je dužna da pronađe sredstva i iskoristi sve mogućnosti ne samo kada je u pitanju navedeni lijek nego i cjelokupno liječenje ovih pacijenata i svih oboljelih od rijetkih bolesti u Crnoj Gori, a naša je obaveza kao poslanika i javnih funkcionera da damo puni doprinos i podršku u skladu sa mogućnostima”.

Novac ne smije biit prepreka zdravlju i normalnom životu, ističu još iz Kluba poslanika “Crno na bijelo”, posebno uzimajući u obzir da su oni kojima je lijek neophodan najmlađi članovi našeg društva i “dugujemo im posebnu pažnju i zalaganje za bolje zdravlje i normalan život”.

Napominju i da je sjednica na kojoj će se naći Predlog zakona o budžetu Crne Gore za 2023. godinu zakazana za 12. decembar 2022. godine i očekuju da će dobiti podršku svih kolega i nadležnih ministarstava u Vladi Crne Gore kako bi se ubrzale procedure koje se odnose na nedostajuća sredstva za navku ovog lijeka.

“Bez obzira na teme koje u poslednje vrijeme zaokupljaju crnogorsku javnost a neke od njih će se naći na istoj sjednici kao i Predlog zakona o budžetu Crne Gore za 2023. godinu sa navedenim amandmanom, nadamo se da će se ovoj temi posvetiti puna pažnja koju zaslužuje”, zaključuju. 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.