Odbrana: Obustaviti postupak jer nema dokaza za pranje novca i stvaranje kriminalne organizacije

Odbrana: Obustaviti postupak jer nema dokaza za pranje novca i stvaranje kriminalne organizacije

Odbrana 23 osobe, među kojima su i nekadašnji visokopozicionirani državni službenici, juče je u podgoričkom Višem sudu na ročištu za kontrolu dokaza zatražila da se optužnica vrati SDT-u na dopuni ili obustavak postupka usljed nedostataka dokaza za krivična djela stvaranje kriminalne organizacije, zloupotreba ovlašćenja u privredi, pranje novca i falsifikovanje isprava. Sudija Boris Savić će u narednih 15 dana donijeti odluku da li će uvažiti prijedlog odbrane optuženih ili pak potvrditi optužnicu, piše Pobjeda.

Bivša načelnica Poreske uprave područne jedinice Podgorica Stanislava Martinović juče je pred sudom ustvrdila da ona nije stvorila nikakvu kriminalnu organizaciju već da je sve radila po zakonu. Ona je kazala da se optužba protiv nje svodi na to da je povraćaj PDV-a krivično djelo.

“U Crnoj Gori ima više od 2.000 predmeta povraćaja PDV-a. Sve sam radila po zakonu”, kazala je Martinović.

Njen branilac, advokat Marko Radović ukazao je na formalne nedostatke optužnice navodeći da je činjenični opis nejasan i nerazumljiv.

“Obrazloženje optužnice je šturo. Kuriozitet je to što od 247 stranica optužnice, obrazloženje je napisano na svega 47 stranica. Obrazloženje optužnice bi trebalo da bude šire, da bi bilo jasnije”, kazao je advokat Radović.

On je ukazao da optužena Martinović nije radila u Poreskoj upravi 2013, 2014. i 2015. godine, kada je prema navodima optužnice formirana kriminalna organizacija.

“Tužilaštvo je vodilo istragu protiv Martinović za jedno krivično djelo, a zatim je proširilo optužnicu okrivljujući je i za pranje novca”, naveo je Radović, dodajući da nije pribavljen nijedan dokaz da je Martinović učestvovala u stvaranju kriminalne organizacije.

Isti stav je zauzeo branilac Dejana Lakića, advokat Slavko Jelovac, navodeći da u slučaju njegovog branjenika optužnicu treba vratiti tužilaštvu na razjašnjenje i ponovne kvalifikacije krivičnog djela.

“Optužnica je neargumentovana i nejasna. U njoj se navodi da je Lakić izdavao lažne fakture privremenih situacija koristeći skenirani potpis. Nema dokaza kako je moj branjenik sve to uradio i kako je to djelovao. Za sve navedeno nema nijednog dokumenta koji ga tereti”, kazao je advokat Jelovac.

On je istakao da u vrijeme izdavanja tih faktura optuženi Lakić nije bio u Crnoj Gori već u Srbiji. Dodao je i da Lakić ne spori određenu krivicu i da je spreman da preuzme odgovornost za ono što je nezakonito uradio ali ne za sve što se tereti optužnicom.

Advokat Novak Ražnatović, branilac okrivljenih poreskih inspektora Nevenke Đurović i Branislava Magdelinića, ukazao je na propuste u optužnici i istakao da nema dovoljno dokaza da su izvršili krivična djela. Predložio je da se protiv njih obustavi krivični postupak.

“Zaista mi je nejasno kako tužilac navodi da su okrivljeni vršenjem inspekcijskog nadzora na osnovu fiktivnih faktura prihvatajući PDV kredit donosili zapisnik o izvršenom inspekcijskom nadzoru koji su dostavljali nadređenom organu i koje je donosilo odluku o povraćaju PDV-a i da su time pomagali okrivljenim pravnim licima da stiču protivpravnu imovinsku korist. Tužilac gubi iz vida da okrivljeni kao poreski inspektori nijesu bili u obavezi da kontrolišu da li je dostavljena faktura fiktivna – falsifikovana. To je bila obaveza vještaka”, kazao je Ražnatović.

I branioci Bojana Rašovića, advokati Mitar Mugoša i Dragoljub Petrović, predložili su vijeću da obustavi krivični postupak.

Na optužnici su  i vlasnici i ovlašćeni zastupnici kompanija „PS gradnja“, „A-Cop“, „A-Cop MNE“ – Bojan, Dejan i Ivan Petričević, osnivač kompanije „Viner co“ iz Danilovgrada Saša Jokić, Dejan Lakić, bivša sekretarka Ministarstva finansija Marina Perović i savjetnik u Ministarstvu finansija Dragan Vujošević, rukovoditeljka odjeljenja za inspekcijski nadzor Poreske uprave u Podgorici Rajka Simonović, samostalni savjetnik Poreske uprave Aleksandar Radulović, poreski inspektori Nevenka Đurović, Branislav Magdelinić, Milijana Radonjić i Slavojka Savić, osnivač i izvršni direktor preduzeća ,,Braća Kolić“ i ,,Migi“ iz Bijelog Polja Refad Kolić, ovlašćeni zastupnik kompanije ,,Trend trade“ iz Podgorice Dragan Kovačević, odgovorno lice podgoričke kompanije ,,Okov“ Bojan Rašović, ovlašćeni zastupnik kompanije ,,Sedam-ing“ Mlađen Anđelić, ovlašćeni zastupnik kompanije ,,MK Company“, Aleksandar Milekovski, Milo Jaredić, Sonja Ivanović, Miloš Vukotić i Nikola Pavićević.

Na optužnici se nalazi i devet kompanija preko kojih su optuženi vršili malverzacije. Iz policije je krajem januara 2020. godine rečeno da su aktuelni i bivši visokopozicionirani službenici Poreske uprave i Ministarstva finansija, zajedno sa odgovornim osobama u kompanijama koje su optužene, osnovali kriminalnu organizaciju kako bi zloupotrebom položaja i falsifikovanjem izvještaja ostvarili imovinsku korist u vidu nezakonitog povraćaja PDV kredita. Na ovaj način, osumnjičeni su od novembra 2011. do kraja 2019. godine budžetu Crne Gore pričinili štetu od 3.500.000 eura.

Izvor: Pobjeda

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.