Javnom servisu prevaziđeno da prenosi dječiji kultni festival
Foto: "Naša radost"

Javnom servisu prevaziđeno da prenosi dječiji kultni festival

Festival Dječijeg saveza „Naša radost“ prvi put za 36 godina koliko postoji, neće biti prikazan na Televiziji Crne Gore, jer je uredništvo te medijske kuće odbilo da ga emituje integralno. Direktor Dječijeg saveza Crne Gore Aleksandar Milošević je odlučio da sklopi ugovore sa komercijalnim televizijama koje će prenositi ovu popularnu manifestaciju.

Odluku da 37. festival koji će se održati 26. novembra, ne prikazuju kao do sada, iz TVCG obrazlažu time da su imali najbolju moguću namjeru da unaprijede program i da, kako je kazala urednica dječijeg programa Milena Janjušević, urade teži posao – naprave emisiju posvećenu izvođačima i autorima.

Više puta i na sjednicama Savjeta RTCG zamjerano je uredništvu TVCG jer imaju mali udio dječijeg programa i predlagane su smjernice kako da poboljšaju i obogate program za najmlađe.

Nema kompromisa

Međutim, ove izmjene za Miloševića su neprihvatljive, ali i za roditelje dječijeg hora Zvjezdice koji su u pismu naveli da su razočarani odnosom Javnog servisa prema djeci.

“Nakon 36 godina dobre saradnje, urednički tim TVCG nije prepoznao potrebu da bude naš medijski partner i da snimi cijeli festival i kako je ranije bio slučaj, da ga integralno emituju nakon što prođe montažu”, kazao je Milošević Pobjedi.

Zaprepašćen je, kaže, odlukom Javnog servisa, jer je Dječiji savez kao direkcija festivala imala lojalnost prema nacionalnom javnom emiteru RTCG.

“Imali smo fenomenalnu saradnju sve ove godine. Istaknuti pripadnici te medijske kuće kao što su Dragan Radulović i Husein Bato Dukaj svojevremeno su bili jedni od utemeljivača tog festivala. Oni su zajedno sa tadašnjim Savezom pionira Titograda iznjedrili ovaj festival i učinili da trajemo, rastemo i budemo sve bolji. Držimo standard i kvalitet prave dječije pjesme po čemu smo prepoznati”, istakao je Milošević.

Pregovori

Javni servis, konstatuje, nije jedina medijska kuća, pa su u toku pregovori sa komercijalnom televizijom koja će prikazati cijelu manifestaciju. Milošević nije otkrio o kojoj medijskoj kući je riječ, ali je naglasio da neće dozvoliti da djeca budu uskraćena.

“Mala smo ustanova, ali sa dugom tradicijom koja baštini rad sa djecom i jako puno toga lijepog smo napravili tako da ne postoji ta odluka koja nas može spriječiti da damo sve od sebe da se prikaže svih 16 kompozicija i da budu medijski ispraćene kako i zaslužuju”, naveo je Milošević.

Iako će ovog puta morati sami da snime festival, u svojoj produkciji, pa da ga predaju televizijama sa kojima sklope ugovore, Milošević ne žali, iako ističe da će im trošak biti veliki.

“I to ćemo uraditi. 26. novembra, u 17 sati festival će se održati u KIC-u „Budo Tomović“”, poručio je Milošević.

Ne pije vodu…

Nakon obrazloženja od urednice dječijeg programa TVCG Milene Janjušević da će uraditi hroniku festivala, ali da neće emitovati cijeli festival, kao i ostali program u okviru manifestacije, Milošević kaže da to „ne pije vodu“.

“Objasnila mi je da su integralna prenošenja festivala jedna prevaziđena forma, da je to nešto što je vrijeme pregazilo. Imamo kvalitet i sjajnu interakciju sa najmlađima i znamo koliko oni željno iščekuju da vide festival na ekranima, naročito jer sala KIC-a „Budo Tomović“ sa 444 mjesta mala da primi sve zainteresovane. U pitanju je igrana, zaokružena cjelina koja zaslužuje pažnju javnosti”, ističe Milošević.

Navodi da je tražio da razgovara i sa generalnim direktorom RTCG Borisom Raonićem, ali smatra da on nije zaslužan za ovo što se desilo.

“Urednički tim na čelu sa izvjesnim Šahmanovićem doveo ga je u zabludu. Mislim da je Raonić pokušao da popravi situaciju, ali nije uspio”, kaže Milošević.

Jedno od obrazloženja uredništva su da je programskim planom za ovu godinu određeno da se dječiji festivali ne emituju integralno, ali Milošević navodi da to nije istina.

“”Zlatna pahulja“, u Rožajama, održana je početkom ove godine i prikazana je javnosti. Ni ta im priča ne pije vodu. Priča o emisijama, reportažama i hronikama je šarena laža koja treba da popuni njihov inače oskudni dječiji program, a ono što je osnova za tu priču to neće da prikažu. Iako smo htjeli saradnju, naišli smo na otpor”; kategoričan je Milošević.

Obrazloženje uredništva

Urednica Redakcije programa za djecu Milena Janjušević Pobjedi je kazala da su donijeli odluku da ove godine emituju hroniku festivala, jer je to, smatra, zanimljivije publici.

“S obzirom na to da je riječ o TV formi i TV publici, na osnovu dosadašnjeg iskustva na različitim dječijim festivalima, hronika je TV forma bliža televizijskoj publici, posebno neobičnošću svog izraza (intervjui, ankete sa djecom i sa autorima, inserti pjesama, offovi, skečevi…) poklanja najmlađoj TV publici sveobuhvatniju sliku muzičkog dijela stvaralaštva za djecu i to kompleksnijim izrazom”, pojasnila je Janjušević.

Kazala je da je Milošević kontaktirao i rekao da s obzirom na to da Javni servis neće snimiti i emitovati cjelokupni festival, zabranjuje TV ekipi Javnog servisa da bude u sali KIC-a „Budo Tomović“, tokom trajanja festivala.

“Zamolila sam ga da obrazloži tu odluku, ali odgovor nijesam dobila. Žao nam je zbog uskraćenog prava TV publici i snimanja festivala, od javnog interesa, posebno što je namijenjen najmlađima. Takođe nam je žao što smo uslovljeni načinom snimanja od strane direktora Festivala, koji ne poštuje naše programske odluke”, navodi Janjušević.

Uticaj

Kaže da im je misija kreiranje programa u skladu sa interesima cjelokupne javnosti.

“U ovom slučaju, moramo se odbraniti od spoljnih uticaja koji ličnom ambicijom ne vide dalje od svog interesa. Takođe, argument da smo nešto na jedan način snimali i emitovali dugi niz godina, ide u prilog našoj odluci da unesemo izmjene u programski sadržaj za najmlađe”, navodi Janjušević.

Konstatuje da je njima i najlakše da pokrenu reportažna kola, uključe kamere i prenesu cjelokupni koncert.

“Odluka da snimimo TV hroniku upravo je u interesu najmlađe TV publike i zahtijeva temeljnu pripremu, kontinuirani novinarski, rediteljski, dramaturški rad prije, tokom i nakon festivala”, ističe Janjušević.

Janjušević je tražila od Sekretarijatu za kulturu i sport Glavnog grada da zajedno pronađu rješenje, a nakon što im je Milošević zabranio da snimaju događaj.

“Odgovor nijesam dobila”, zaključila je Janjušević.

Protest Zvjezdica

Odluci uredništva Kulturno-umjetničkog programa usprotivili su se i članovi hora Zvjezdice, njihovi roditelji i publika.

“Šokantno je zvučala vijest da je neko sebi dao za pravo da prekine tradiciju dugu 36 godina, posbno imajući u vidu da su i istaknuti stvaraoci, koji su bili pripadnici vaše kuće, RTCG-a, bili među utemeljivačima ovog festivala. Danas kada djeci ima da se ponudi jako malo kvalitetnog sadržaja, vrijednost festivala i svega što radimo ima još veću težinu, koju bi vi kao nacionalni servis morali da prepoznate i promovišete”; kazali su oni.

„Skale“ od nacionalnog značaja, dječiji festival nije

O mudrosti uređivačke politike Javnog servisa najbolje govori to što su festival „Naše more, naše skale“ regionalnog komercijalnog emitera uvrstili u red onih koje su od nacionalnog značaja i koji su emitovali, a ono što je naša, crnogorska tradicija, što je kultno, nijesu stavili u taj rang, kazao je direktor Dječijeg saveza Aleksandar Milošević.

Savjet Agencije za elektronske medije 1. juna ove godine uvrstio je taj festival u listu događaja od posebnog značaja za javnost u Crnoj Gori. Opozvali su to rješenje nakon dva mjeseca, kad je festival prikazan na Javnom servisu. Ovaj događaj organizovala je u Herceg Novom na Kanli kuli, Adria Jadran medijska grupa, pod pokroviteljstvom Telekoma Srbije. Adria je u vlasništvu biznismena iz Srbije Bratislava Stoiljkovića kojem je u oktobru zabranjen ulazak u našu zemlju na zahtjev ANB iz razloga nacionalne bezbjednosti.

Nacionalni javni servis, o čemu je Pobjeda ranije pisala, je TV Adria naplatio 40.000 eura za produkciju i za uslugu iznajmljivanja reportažnih kola koja su bila potrebna da se emituje festival „Naše more, naše skale“.

Milošević kaže da je ovo i više nego dobar primjer u kom pravcu ide uređivačka politika Javnog servisa.

“Tu medijsku kuću svi mi plaćamo. Ovo je ozbiljan alarm da razmislimo ko nam uređuje Javni servis”, poručuje Milošević.

Autori nemaju gdje da se predstave

Država dopušta uticaje „sa strane“, pa se medijski ne prate kompozitori, aranžeri i tekstopisci koji su kvalitetni, smatra direktor Dječijeg saveza Aleksandar Milošević.

“„Naša radost“ je možda i jedina šansa domaćim autorima da predstave svoje kvalitete. Kad nema određenog medijskog publiciteta moramo da se zapitamo da li su u pitanju neke šire stvari koje se tiču kulturne politike naše države i načina tretiranja domaćih autora”, navodi Milošević.

Kaže da Javni servis ne prepoznaje interes da emituje manifestaciju na kojoj „se takmiči autorski krem“.

“Skoro da nema dječijeg programa danas, a sjećam se vremena kad sam odrastao i kada je dječija produkcija bila na nivou. Autori su demotivisani i kompletna energija dječijeg stvaralaštva pada, jer niko ne prepoznaje trud”, razočarano kaže Milošević.

Izvor: Pobjeda

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.