EU: U fokusu hitnog sastanka Vučić-Kurti sprječavanje eskalacije i tenzija na terenu

EU: U fokusu hitnog sastanka Vučić-Kurti sprječavanje eskalacije i tenzija na terenu

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova Aljbin Kurti učestvovaće sjutra u Briselu na hitnom sastanku na visokom nivou u okviru Dijaloga Beograda i Prištine pod pokroviteljstvom EU.

U fokusu hitnog sastanka biće pronalaženje izlaza iz aktuelne krize i izbjegavanje bilo kakve dalje eskalacije i tenzija na terenu, sa akcentom na pitanje registarskih tablica i povratak kosovskih Srba u kosovske institucije, saopštila je danas Evropska služba za spoljne poslove (EEAS).

Domaćin sastanka je visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbjednost Žozep Borelj uz podršku specijalnog predstavnika EU Miroslava Lajčaka.

Serija sastanaka počinje u 8.00. Borelj i Lajčak prvo će odvojeno razgovarati sa Vučićem i Kurtijem nakon čega će uslijediti zajednički sastanak, navodi se u saopštenju iz Brisela.

Na kraju sastanka visoki predstavnik EU Borelj obratiće se medijima.

Vučić je uoči odlaska na sjutrašnje razgovore rekao da nije optimista, da ne misli da išta može da se uradi, ali da ide „da ne bi dao dovoljan razlog da Srbiju optuže da nije htjela ništa da uradi“.

On je ponovio da su uslovi Srbije osnivanje Zajednice srpskih opština (ZSO) i ukidanje odluke o tablicama.

Kosovo je najavilo da će 21. novembra početi naplaćivanje kazni od 150 eura za vlasnike vozila sa registarskim tablicama gradova na Kosovu izdatim u Srbiji koje nisu zamijenili tablicama RKS (Republika Kosovo).

Predstavnici međunarodne zajednice su zatražili od Prištine da primjenu odloži za deset mjeseci, što su kosovske vlasti odbile.

Portparol Evropske unije Peter Stano izjavio je u petak da su Vučić i Kurti pozvani da dođu u Brisel na sastanak na visokom nivou kako bi se pronašlo „evropsko rješenje“ za „najozbiljniju situaciju od 2013. godine“.

Borelj je ranije saopštio da 21. novembar ne smije da se dočeka bez dogovora „ili će se dospjeti na ivicu veoma opasne situacije“.

Vučić i Kurti poslednji put su razgovarali u okviru Dijaloga Beograd-Priština 18. avgusta, kada su se dogovorili da će se sastajati jednom mjesečno kako bi rješavali aktuelne probleme i spriječili eventualnu eskalaciju napetosti.

Izvor: Beta

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.