Vakcinacija protiv sezonskog gripa i ove godine, počela distribucija vakcina
Ilustracija

Vakcinacija protiv sezonskog gripa i ove godine, počela distribucija vakcina

U sklopu prevencije kako obolijevanja, tako i komplikacija gripa i ove godine u Crnoj Gori će se sprovoditi vakcinacija grupa stanovništva koje su u povećanom riziku od oboljevanja i komplikacija ove virusne infekcije, saopšteno je iz Instituta za javno zdravlje.

"Vakcinacija se preporučuje svim osobama starijim od šest mjeseci sa hroničnim oboljenjima respiratornog sistema, kardiovaskularnog sistema i bubrega, osobama koje se liječe od metaboličkih poremećaja (kao što je šećerna bolest), licima sa smanjenom funkcijom imunološkog sistema uključujući i lica sa HIV/AIDS-om, kao i osobama koje imaju transplantirane organe i/ili ćelije", navode oni.

Takođe, kako su istakli, vakcinacija je predviđena i preporučuje se svim starijim od 65 godina, hronično oboljelim osobama koje žive u kolektivnom smještaju, zdravstvenim radnicima i saradnicima, a naročito je bitno da budu vakcinisani zaposleni na odjeljenjima intenzivne njege, neonatalne njege i u stacionarima za hronično oboljela lica jer na taj način – ne samo da štite svoje zdravlje i zdravlje svojih ukućana, već značajno doprinose zdravlju onih koje liječe i o kojima brinu.

"Pored gore navedenih grupa, Svjetska zdravstvena organizacija preporučuje  vakcinaciju trudnica kao i djece uzrasta od šest mjeseci do pet godina posebno imajući u vidu njihov značaj u širenju obolijevanja u opštoj populaciji.  Vakcinu ne smiju primiti osobe koje su imale teške alergijske reakcije na ranije doze vakcina odnosno na bilo koji sastojak vakcine. U slučaju da osoba koja treba da se vakciniše trenutno ima neku akutnu bolest sa ili bez visoke tjelesne temperature, vakcinacija će se odložiti do potpunog oporavka", upozoravaju oni.

Kako navode iz Instituta, distribucija prve količine prispjelih vakcina svim domovima zdravlja je počela od ponedjeljka, a domovi zdravlja će obavijestiti građane o mjestu, vremenu i načinu na koji će biti organizovana vakcinacija protiv gripa u opštinama za koje su nadležni.

"Prve doze su predviđene za gore pomenute vulnerabilne grupe. Vakcinacija protiv gripa je jedina specifična mjera prevencije i najučinkovitija intervencija kada se radi o spriječavanju obolijevanja i komplikacija gripa. Ni jedna druga mjera prevencije nema ni izbliza takav učinak tako da je posebno važno da se one osobe koje se nalaze u rizičnim kategorijama jave svom izabranom ljekaru kako bi se vakcinisali", zaključuju oni.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.