Sjeverna Koreja lansirala balističku raketu preko Japana, aktiviran rijedak sistem uzbune
Ilustracija

Sjeverna Koreja lansirala balističku raketu preko Japana, aktiviran rijedak sistem uzbune

Nuklearno naoružana Sjeverna Koreja u utorak je prvi put za pet godina ispalila balističku raketu preko Japana. Raketa je nadletjela sjeverostočni Japan prije nego što je pala u Tihi okean, saopštila je japanska vlada navodeći da nema stradalih ili štete.

Raketa je dovela do rijetkog aktiviranja sistema za uzbunu, upozorenje je objavljeno i preko nacionalne televizije NHK kojim su pozvani stanovnici sjevernog i sjeveroistočnog dijela Japana da odu u skloništa.

Sistem uzbuna na rakete u zemlji aktiviran je u 7.29 jutros po lokalnom vremenu (00.29 po srednjoevropskom vremenu).

Tokio je saopštio da nije pokrenuo odbrambene mjere da uništi raketu, prvu koja je preletjela Japan od 2017. godine.

“Niz akcija Sjeverne Koreje, uključujući ponovljena lansiranja balističkih raketa, prijeti miru i sigurnosti Japana, regiona i međunarodne zajednice i predstavlja ozbiljan izazov za cijelu međunarodnu zajednicu, uključujući Japan“, rekao je portparol vlasti Hirozaku Matsuno.

Ubrzo potom japanski premijer nazvao je čin Pjongjanga “varvarskim“.

Glavni štab južnokorejske vojske saopštio je da se čini da je bila riječ o raketi srednjeg doma lansiranoj iz sjevernokorejske pokrajine Jagang.

Pjongjang je već koristio to područje za lansiranje svojih raketa, uključujući nekoliko za koje je tvrdio da su “hiperzvučne“.

Japanska televizija Asahi je, pozivajući se neimenovan izvor iz vlade, objavila da je raketa pala oko 3.000 kilometara od Japana.

Zbog sjevernokorejske rakete u sjevernim japanskim regionima prekinut je željeznički saobraćaj, prenijela je japanska televizija NHK.

Severnokorejski raketni i nuklearni program zabranjen je rezolucijama Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.