Nove tenzije između SAD i Sjeverne Koreje: Američki nosač aviona stigao u Južnu Koreju, poruka Pjongjangu koji ne odustaje od nuklearnog oružja
Foto: Tanjug/AP

Nove tenzije između SAD i Sjeverne Koreje: Američki nosač aviona stigao u Južnu Koreju, poruka Pjongjangu koji ne odustaje od nuklearnog oružja

Američki nosač aviona stigao je u Južnu Koreju prvi put u četiri godine, gdje će se pridružiti ostalim brodovima u demonstraciji sile i slanju poruke Sjevernoj Koreji, izjavili su američki zvaničnici.

Nosač aviona “Ronald Regan“ i brodovi iz njegove udarne grupe usidrili su se u mornaričkoj bazi u južnoj luci Busan.

Kako javlja Radio Slobodna Evropa, njegov dolazak je najznajčajnije razmještanje američkih snaga, prema novom strateškom planu SAD o operacijama odvraćanja Sjeverne Koreje, koja je ranije saopštila da neće odustati od nuklearnog oružja.

Komandant udarne grupe kontraadmiral Majkl Doneli rekao je novinarima na nosaču aviona da je ova posjeta odavno planirana i da joj je cilj izgradnja odnosa sa saveznicom Južnom Korejom, te jačanje saradnje mornarica dvije zemlje.

“Poruke ostavljamo diplomatama. Za nas je ovo prilika da uvježbavamo taktiku i operacije“, odgovorio je Doneli na pitanje da li je ovo signal Pjongjangu.

Južnokorejski predsjednik Jun Suk Jeol založio se za više zajedničkih vježbi i druge oblike demonstracije vojne moći kao upozorenje Sjevernoj Koreji, koja je ove godine izvršila rekordan broj raketnih testova.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.