Slučaj Vladimira Božovića: Crnogorska vlast ne zna gdje je, a srpska ga redovno isplaćuje

Slučaj Vladimira Božovića: Crnogorska vlast ne zna gdje je, a srpska ga redovno isplaćuje

Lokacija (protjeranog) ambasadora Srbije u Crnoj Gori Vladimira Božovića, koga Srbija sa tog mjesta još uvijek nije povukla, trenutno je nepoznata široj javnosti, a po svemu sudeći i vlastima Crne Gore namjerenim da Božovića udalje iz zemlje ili mu zabrane ulazak u tu zemlju, ali je zato u diplomatskim krugovima poznato da Božović i dalje prima ambasadorsku odnosno deviznu platu, piše Danas.rs.

Provokacije između Beograda i Podgorice u vezi sa „progonom“ ambasadora ponovo su podgrijane kada je, kako je saopštio kabinet crnogorskog predsjednika Mila Đukanovića, sa adrese protjeranog ambasadora Srbije Vladimira Božovića crnogorskim vlastima stiglo pismo saučešća srpskog predsjednika Aleksandra Vučića, povodom tragedije na Cetinju.

Osim oštre reakcije iz kabineta Đukanovića, tamošnji organi pokrenuli su postupak zabrane ulaska odnosno udaljenja Božovića iz Crne Gore, bez jasnijeg preciziranja imaju li informacije da se on eventualno u toj zemlji i trenutno nalazi.

Stručnjak za međunarodno pravo i bivši ambasador Srbije pri EU Duško Lopandić kaže za Danas.rs da kada je neki ambasador „protjeran“ on ne bi smio ni da boravi u toj zemlji i dodaje da Srbija u ovom slučaju nepotrebno „komplikuje“ situaciju.

- Kada je neko protjeran, on više nije ambasador u toj zemlji i ne može ni da boravi u njoj. Generalno se ova situacija nepotrebno komplikuje a vlasti u Srbiji prave problem tamo gdje ne bi trebalo da ga bude - naglasio je Lopandić.

Spoljnopolitički komentator Boško Jakšić kaže za Danas da je samo protjerivanje tog ambasadora od strane Crne Gore „prenagljeni čin“ i podsjeća da države u svijetu to nisu radile čak ni kada su bile u ratu na suprotnim stranama, ali da je sa druge strane nepotrebno i zatezanje odnosa od strane Beograda nemogućnošću da se imenuje novi ambasador.

- To je jedna opora epizoda u odnosima Srbije i Crne Gore, na formalizovani način. Sada je sa jedne strane provokacija Beograda da pošalje pismo saučešća baš preko Božovića, kada je to mogao da uradi i Vučićev kabinet, a sa druge strane provokacija je i način na koji Crna Gora traži njegovo protjerivanje iz zemlje. To neodustajanje od provokacija počelo je na neprimjeren način i nastavlja se na neprimjeren način - istakao je Jakšić.

On dodaje da je svakako, u ovoj poziciji i sa ovim statusom ambasadora „jako loše“ ukoliko se Božović i dalje nalazi u Crnoj Gori kao što impliciraju tamošnje vlasti, jer on sada ne bi smio da boravi u toj zemlji „ni kao turista, u privatnom svojstvu“.

Osim što se ne zna gdje se srpski diplomata trenutno nalazi, ne zna se zvanično ni da li je nastavio da prima ambsadorsku platu, dok se nezvanično spekuliše da pozamašni devizni iznosi iz budžeta Srbije još uvijek na mjesečnom nivou odlaze na njegov račun.

Naime, Danas saznaje nezvanično iz krugova bliskih Ministarstvu spoljnih poslova Srbije da je Vladimir Božović nastavio je da prima deviznu platu za obavljanje funkcije ambasadora u Crnoj Gori i nakon što ga je ta zemlja proglasila personom non-grata, suprotno propisima Srbije.

Na to je početkom ove godine ukazivala ukazivala Stranka slobode i pravde, ističući da se na taj način krše diplomatska pravila.

- Srbija krši diplomatska, ali i unutrašnja pravila time što ambasadora Srbije u Crnoj Gori Vladimira Božovića nakon protjerivanja iz te zemlje ostavlja da obavlja „dužnost ambasadora“ iz Beograda već 14 mjeseci, uz „nezakonitu platu od oko 4.500 eura mjesečno“ čime je oštećen budžet za 56.000 eura - saopšteno je iz SSP u januaru ove godine.

Izvori Danas.rs tvrde da Božović još uvijek prima deviznu platu u istom iznosu, umjesto da dobija naknadnu u dinarima kakva sleduje i drugim zaposlenim u MSP.

- To je drastično kršenje naših propisa i diplomatskih protokla, inače je uobičajeno da kada ambsadoru prestane mandat vrlo brzo se on vraća na našu platu. Takav je bio slučaj sa ambsadorom u Etiopiji, koga smo mi povukli na konsultacije, zato što je našoj ambasadi oteta zgrada, on je nastavio da prima uobičajenu dinarsku platu - tvrde izvori Danas.rs ističući da se u slučaju Božovića pravi veliki presedan.

Vladimir Božović tokom jučerašnjeg dana nije odgovarao na pozive i upite novinara Danas.rs na posljednji broj telefona koji je poznat redakciji.

Početkom ove godine sam Božović je tvrdio da, uprkos stavu Crne Gore, on još uvijek jeste ambasador Srbije u toj zemlji, ali ubrzo su se pojavile spekulacije o drugim imenima koja bi mogla da ga zamijene.

U januaru je Božović na svom tviter nalogu poručio da je i dalje ambasador Srbije u Crnoj Gori.

- I tako će i ostati sve dok Republika Srbija ne odluči drugačije, jer država Srbija, kao i Crna Gora i svaka druga suverena i priznata država, imaju pravo da samostalno biraju svoje ambasadore i diplomate - napisao je Božović, prenijeli su mediji.

Nedugo nakon toga u srpskim medijima pojavile su se spekulacije da bi Božovića na ovoj diplomatskoj funkciji mogao da zamijeniČedomir Jovanović, lider Liberalno-demokratske partije (LDP), koji bi mogao da popravi odnose dvije zemlje zahvaljujući dobrim ličnim odnosima sa crnogorskim predsjednikom Milom Đukanovićem. Tada se pisalo i da Božović trenutno boravi u Beogradu, te da je njegovo mjesto u Podgorici upražnjeno. Ova informacija nikada nije potvrđena, a ubrzo je i tema smjene ambasadora nestala sa radara. 

Pokrenuta je ponovo poslednji put prilikom posjete crnogorskog premijera Dritana Abazovića Srbiji, u junu ove godine, kada su on i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić govorili, između ostalog, i o popravljanju odnosa dvije zemlje na nivou ambasada, što bi podrazumijevalo i imenovanje novog ambasadora Srbije u Podgorici.

Izvor: Pobjeda

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.