Fantastična sedmorka slijeće na Sea Dance festival

Dubioza Kolektiv konačno u Crnoj Gori

Fantastična sedmorka slijeće na Sea Dance festival

Prije skoro 20 godina podigli su prašinu kao jedan od prvih bendova sa naših prostora koji je eksplicitno i glasno, uz neizostavnu dozu humora, govorio o socijalnim i političkim problemima na dubioznom, posleratnom Balkanu. Upravo u takvom okruženju nastao je Dubioza kolektiv, čiji su članovi beskompromisno i čvrsto stajali protiv nacionalnih, vjerskih i drugih vještačkih podjela među ljudima. Nezaustavljivi i tvrdoglavo uporni, danas su crossover senzacija sa internacionalnom karijerom, čije se poruke i humor sa lakoćom prenose i razumiju u bilo kom kutku svijeta, „od Vatikana do Irana“.

Njihov rad zbrisao je sve izmišljene granice i barijere – počevši od onih geografskih i same činjenice da članovi benda dolaze iz svih krajeva bivše Jugoslavije, žive u tri države i pet gradova – sve do njima svojstvenog, multijezičkog, internacionalnog dijalekta, razumljivog cijelom svijetu. Kroz dvije decenije afirmisali su se kao glas osviješćene, buntovne, revolucionarske javnosti željne promjene, koja sistemski i prožeto humorom razbija status quo. Sarkastični, socijalno angažovani, uz pronicljivu i satiričnu kritiku društva, kako su i sami u više navrata objasnili, muziku koriste kao komunikacijsku platformu.

Njihovu muziku opisivali su kao originalan zvuk koji se ne stidi svojih korijena, a tekstove kao izlaz iz generacijskog škripca. U tom originalnom zvuku prepoznaćete uticaje punka, reggae-a, skaa, rocka, koji će u energičnom aranžmanu svakim nastupom usijati atmosferu i natjerati vas na neumorno skakanje, bilo da su u pitanju kultne stvari poput „Kažu“, „Kokuz“, „U.S.A.“ i „Volio BiH“, ili hitovi novijeg datuma, kao što su „Take my Job Away“, „Space Song“, ili pak „Kafana“. Vezivno tkivo čitave diskografije i ono što vrijednost sastava ističe u prvi plan jeste upravo sposobnost da svakog pojedinca u publici pokrenu da istovremeno pleše, pjeva, skače, veseli se i – razmišlja svojom glavom!

Istinski značajan internacionalni uspeh Dubioza kolektiva ogleda se u tome što su u protekle dvije decenije obišli gotovo sve evropske zemlje i zemlje regiona, kao i brojne svjetski uticajne festivale uključujući Sziget, Roskilde i Rock al Parque u Kolumbiji. Istovremeno, u njihovim manjim, lokalnim koncertima, pogotovo onim „zabranjenim“, sa kojih su imenom i prezimenom pozdravljali one koji ih „zabranjuju“, ogledaju se integritet i reputacija čije su temelje postavili početkom dvijehiljaditih. Neizbježno je spomenuti i njihovu saradnju sa velikim Manu Chau-om, svjetskim kantautorom i aktivistom sa kojim dijele iste načelne vrijednosti, a na albumu „#Fakenews“ i pjesmu „Cross The Line“.

Kada se sve sabere, višestruko nagrađivani Dubioza kolektiv isporučuje dobitnu kombinaciju pronicljivosti, satire, oštre kritike prožete humorom i energetski nabijenih javnih nastupa praćenih fenomenalnom, multižanrovskom muzičkom pozadinom. Zato ih masovno vole.

Stoga, ne čudi da je ova fantastična semorka u crno-žutim uniformama najtraženiji balkanski bend, u regionu i izvan njega, ni što im je raspored shodno tome konstantno prebukiran. U tom rasporedu ove godine upisan je i Sea Dance festival, kom je Dubioza kolektiv pružio podršku i podijelio predfestivalsku euforiju sa svojim pratiocima na društvenim mrežama. Njihov nastup iz 2015. godine, sa drugog izdanja festivala se i dalje pamti, a na budvansku plažu Buljarica stižu bogatiji za ovogodišnji studijski album „Agrikultura“ i donose najveće hitove iz svoje dvije decenije i 11 studijskih albuma duge karijere.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.