CG spremna za poštovanje pravila i nastavak vrijednog rada na reformama

Đukanović primio u posjetu ambasadora Kraljevine Nizozemske Reintjesa

CG spremna za poštovanje pravila i nastavak vrijednog rada na reformama

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović primio je u posjetu ambasadora Kraljevine Nizozemske Joosta Reintjesa, sa kojim je razgovarao o evropskoj perspektivi Crne Gore i dinamiziranju ekonomske i investicione saradnje zemalja.

Kako su kazali iz njegovog kabineta, predsjednik je izrazio zadovoljstvo međudržavnim odnosima uz zahvalnost za podršku koju Crna Gora ima od Kraljevine Nizozemske, zahvaljujući kojoj danas govorimo o partnerstvu u NATO i zahvaljujući kojoj smo napravili neke od ključnih koraka ka članstvu u EU.

On je istakao važnost razumijevanja Nizozemske za značaj evropskih i evro-atlantskih integracija regiona, cijeneći ispravnim pristupom visoke standarde koje ta zemlja zahtijeva u odnosu na ispunjavanje uslova za kvalifikaciju za članstvo.

"Prepoznajući superiornost evropskog sistema vrijednosti i šansi koje se nude ulaskom u prestižni evropski klub, Crna Gora je nedvosmisleno spremna za poštovanje pravila igre i nastavak vrijednog rada na reformama", kazao je Đukanović.

Istovremeno je ukazao na značaj prevazilaženja stanja zamagljene evropske perspektive i da na iskustvima agresije na Ukrajinu osvijestimo potrebu kontinuirane izgradnje ujedinjene Evrope u cilju stabilnosti i prosperiteta ZB, ali i Evrope u cjelini.

Informišući ambasadora o aktuelnim unutrašnjim prilikama u kontekstu formiranja nove vlade, potencirao je prioritetene pravce djelovanja deblokade i dinamiziranja pregovaračkog procesa, čiji je najvažniji segment unapređenje vladavine prava u čemu je kazao da veoma cijenimo podršku Nizozemske.

Visoko ocjenjujući bilateralnu saradnju dvije države, posebno u oblasti odbrane, naglasio je značaj snaženja ekonomske i investicione saradnje u uvjerenju da će obnovljena investiciona aktivnost u Crnoj Gori biti inspirativna za nizozemske privrednike.

Ambasador Reintjes je zahvalio za susret i priliku za razmjenu mišljenja interesujući se za izglednost progresa Crne Gore u pregovaračkom procesu u kontekstu formiranja nove vlade.

On je ocijenio da Crna Gora kao članica NATO i zemlja sa punom usklađenošću sa vanjskom i bezbjednosnom politikom EU, može imati dobru poziciju za privlačenje stranih investitora, što je istovremeno u tijesnoj vezi sa stepenom vladavine prava.

"Što je Crna Gora bliža EU, biće i više vladavine prava, a na taj način i renomiranih kompanija, uključujući i nizozemske",  poručio je ambasador.

Uz punu saglasnost o važnosti vladavine prava za ekonomski i demokratski prosperitet društva, razmijenjena su mišljenja i o izazovima implementacije restriktivnih mjera, gdje je prepoznata važnost intenzivne razmjene informacija.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.