Katnić: Lazović kolateralna šteta ili
Milivoje Katnić

"Planirano ubistvo čitave porodice vođe SPO"

Katnić: Lazović kolateralna šteta ili "beznačajni policajac", Abazović doveo u opasnost moj život i moje porodice

Petar Lazović je policajac koji je u skladu sa Ustavom i zakonom obavljao svoje poslove u svemu ovome je kolateralna šteta ili “beznačajan policajac” koji služi da bi se ostvarila agenda, kazao je bivši glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić gostujući u emisiji “Znam da znaš” Gradske TV.

“Agenda podrazumijeva to da se Crna Gora predstavi kao država koja ne može funkcioniše ko samostalna suverena antifašistka država već da je potreban neki tutor sa strane bilo koje vrste i da nije sposobna da se organizuje svoju podjelu vlasti na zakonodavnu izvršnu i sudsku “, kazao je Katnić.

On je rekao da se premijer Dritan Abazović pridružio ovim aktivnostima i time doveo u opasnost njegov i život njegove porodice komentarima da je dok je bio glavni specijalni tužilac spriječio aktivnosti usmjerene protiv djelovanja kavačkog klana.

“Od kada je Europol “probio” Sky aplikaciju, mi smo protiv kavačkog klana pokrenuli 38 postupaka, a protiv škaljarskog 23. Ako se ovo uporedi sa brojem od 245 predmeta koje je SDT samostalno pokrenuo vidite da je to zanemarljiv broj”, kazao je Katnić.

Prema njegovim riječima, Petar Lazović je, kroz ove predmete, učestvovao u otkrivanju 30 odsto članova kriminalnih klanova.

“Ako to imate u vidu, i da je uzgred učestvovao u otkrivanju barskih, cetinjskih i hercegnovskih klanova, postavlja se logično pitanje da li je on vršio suicid, kao i kriminalnog klana kome navodno pripada, otkrivajući njihove članove”, upitao je Katnić.

Svi inspektori, pa i Petar Lazović koji je radio u Sektoru za podršku po sistematizaciji imaju obavezu da otkrivaju počinioce krivičnih djela i preventivno djeluju, naglašava Katnić.

” Zbog toga spriječena mnoga ubistva i on je o tome obavještavao pretpostavljene starješine. Starješine su, na osnovu toga pokretale inicijative za donošenje mjera tajnog nadzora i praćenje. Kada su te mjere, uključujući i pomoć Europol-a, dale rezultate da se može osnovano podnijeti krivična prijava – oni su podnosili krivične prijave”, kazao je Katnić.

Europol je, ističe, prvo dostavio podatke policiji, napominjući da ta organizacija nema pravo da određuje da li je neko član ili nije član neke kriminalne organizacije.

“To procjenjuju policija i tužilaštvo, a samo sud može da donosi odluku da li je neko počinio krivično djelo ili ne”, rekao je Katnić.

Komentarišući to što je SDT 20. januara 2022. godine donio odluku da nema osnova za preduzimanje krivičnog gonjenja u ovom slučaju, Katnić je rekao da je specijalni tužilac Saša Čađenović ispitao sve okolnosti na ovaj događa.

“Čađenović je uzeo komunikaciju, fotografiju, stotine poruka. Petar Lazović je dao izjavu na 40 strana. Nakon toga su pozvane starješine da daju izjavu, izvršena je provjera podataka – da li su pokrenute mjere tajne nadzora, angažovani svjedoci saradnici… Po onome što ja znam Europol je izanalizirao našu odluku i prihvatili činjenicu. Sada se postavlja pitanje zašto se ovo dešava”, rekao je Katnić.

Katnić smatra da Europol treba pitati kako su do njihovih podataka došli funkcioneri DF-a.

“To se tako radi da bi izvršio pritisak. Prethodno se kaže “Vi ste krivi, pa ćemo skupljati dokaze kasnije”. Ja vas sad pitam u kakvom položaju se nalazi novi specijalni tužilac i svi specijalni tužioci kada im je sa govornice Skupštine Slaven Radunović svima zaprijetio da će im Crna Gora biti “uska” ako se ne učini ništa po ovom pitanju. Ko ima hrabrosti da kaže ne? “, upitao je Katnić.

Planirano ubistvo cijele porodice vođe Specijalnog policijskog tima

Javno otkrivanje metoda rada i etiketranja ljudi, kako je kazao, nosi posljedice.

“Određene osobe su se obilježavale šiframa. Radonja je ime iz mladosti Draganja Radonjića. Očigledno je neko smislio to i obavijestio Kavčane je Radonja osoba koja je pratila i saznala putem sredstava koja ima na raspolaganju saznala da Tamara Zvicer namjerava otići kod svog supruga koji se krio na, do tada, za njih nepoznatom mjestu. Oni su to saznali i pratili. Ja sam saopštio da je to uradio Dragan Radonjić. Možete da zamislite kada je određena kriminalna grupa saznala da je njihovom istaknutom članu policajac namjesti jednu ovakvu situaciju. Plan je bio da se sin i kćerka, on i supruga “sravne do podumente” što bi rekli Crnogorci i to je spriječeno ovom aktivnošću”, kazao je Katnić.

Dodaje da je, iako je nakon smjene vlasti pozivao da ne smjenjuju profesionalce, urađeno suprotno.

“Oni koji su došli, dobri su i iskusni policajci i opet imaju strah da je postignut neki dogovor da će da ih smjenjuju i pripremaju se na otpor da ne bi bili smijenjeni. To dovodi do opšteg urušavanja pravne države i vladavine prava”, smatra Katnić.

Katnić kaže da je, kao glavni specijalni tužilac, učinio sve da se otkriju počinioci napada na novinarku Oliveru Lakić.

“Postoje podaci ko je to učinio, ona to zna. Zašto još uvijek nije podnesena optužnica? Fale podaci za onog za koga sumnjamo da je to izvršio. Njegov razgovor sa Skaj aplikacije imamo sve što on govori drugoj osobi, ali ne i to što druga osoba njemu odgovara. Ta pitanja su jako jasna i direktna, ali nemamo odgovore”, kazao je Katnić.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.