Mask kupuje Tviter za 44 milijarde dolara
Ilon Mask

Mask kupuje Tviter za 44 milijarde dolara

Izvršni direktor Tesle Ilon Mask sklopio je u ponedjeljak dogovor o kupovini Tvitera za 44 milijarde dolara. Ovim dogovorom društvena mreža Tviter u potpunosti prelazi pod kontrolu najbogatijeg čovjeka na svijetu.

Ranije su izvori za Rojters naveli da je Tviter spreman da pristane na prodaju Ilonu Masku za oko 43 milijarde dolara u gotovini, što je cijena koju je izvršni direktor Tesle nazvao svojom "najboljom i konačnom" ponudom.

Na vijest o pregovorima dionice Tvitera porasle su za četiri posto na otvaranju berze u ponedjeljak.

Mask, najbogatija osoba na svijetu prema Forbsu, pregovarao je o kupovini Tvitera u ličnom svojstvu, a njegova kompanija Tesla nije uključena u posao.

Ugovorom prestaje funkcioniranje Tvitera kao javne kompanije koja je na tržište izašla 2013. godine.

Mask je naveo da Tviter mora biti privatan kako bi rastao i postao prava platforma za slobodu govora.

"Sloboda govora temelj je funkcionalne demokratije, a Tviter je digitalni gradski trg na kojem se raspravlja o pitanjima od vitalnog značaja za budućnost čovječanstva", rekao je Mask u saopštenju.

Ranije je naglasio da bi za njega glavni prioritet bila eliminacija "vojske botova" na Tviteru.

Naglasio je i da bi platforma trebala biti opreznija kada odlučuje hoće li ukloniti tvitove ili trajno zabraniti korisnike.

Do dogovora je došlo samo četiri dana nakon što je Mask predstavio finansijski paket kojim će podržati akviziciju. To je navelo odbor Tvitera da ozbiljnije shvati posao i mnogi dioničari traže od kompanije da ne dopusti da prilika za dogovor izmakne, izvijestio je Rojters u nedjelju.

Prodaja predstavljala priznanje Tviter da njegov novi izvršni direktor Parag Agraval, koji je preuzeo kormilo u novembru, ne može učiniti kompaniju profitabilnijom, uprkos tome što je na putu da ispuni ambiciozne finansijske ciljeve koje je kompanija postavila za 2023.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.