Vujović: Za građane najbolje da na lokalnom nivou biraju one koji im nude rješenje lokalnih problema

"Partijska scena će se sve više svoditi na mnoštvo nacionalnih i poneku građansku partiju"

Vujović: Za građane najbolje da na lokalnom nivou biraju one koji im nude rješenje lokalnih problema

Pogubno je da se nacionalni ključ primjenjuje i na lokalnom nivou. Nažalost, proces koji teče sve više nas svodi na nacionalno prebrojavanje. Posebno je to opasno, kada na te nacionalne partije mogu ili utiču političari iz susjednih zemalja gdje su pripadnici te manjine većinski nacionalna grupacija. Stoga ne čudi da će jedan SNP u vladi biti partija koja će predstavljati garant interesa zvaničnog Beograda i SPC, odnosno ruskih centara uticaja, a nikako partija koja će dati maksimum da Crna Gora što prije se kvalifikuje za članstvo u EU – ocijenio je za pobjedu politički analitičar i predsjednik Upravnog odbora Centra za monitoring Zlatko Vujović.

Koncept manjinske vlade za koji se zalaže SNP, u kome mogu da participiraju samo nacionalne partije manjina, a od građanskih samo Ura, pokušaj je jačanja nacionalnog u odnosu građanski koncept organizacija partije – ocijenio jeVujović ..

Vujović kaže da je partijski interes jasan - da se SNP predstavi kao jedina prosrpska partija koja može biti dio vlasti, da se partije nacionalnih manjina distanciraju od građanskih, te da im uzmu jedan dio biračkog tijela, a da se Ura pozicionira kao jedina građanska partija koja može biti dio vlasti.

- Time bi se uticalo da se dodatno smanji koalicioni kapacitet građanskih partija, osim Ure, te se i nakon novih izbora pokuša legitimisati koncept da su manjinske vlade redovno stanje u crnogorskom parlamentarizmu – kaže Vujović.

Prema njegovim riječima, manjinske partije pokušavaju da iskoriste momenat, da homogenizuju svoju nacionalnu grupaciju te da je trajno odvoje od građanskog koncepta.

- Ovaj proces koji podstiču Ura i SNP ima srednjeročno pogubne posljedice za građanski koncept ustrojstva Crne Gore. To će izazvati jačanje procrnogorske nacionalne dimenzije kod drugih partija, te pojačavati etničku distancu među crnogorskim građanima. Partijska scena će se sve više svoditi na mnoštvo nacionalnih i poneku građansku partiju. Sve je to već viđeno u Bosni i Hercegovini – istakao je Vujović.

Na pitanje da li nedavni izbori u Beranama i Ulcinju ukazuju na ,,bosnizaciju“ crnogorskog društva, tj. dijeljenje na kantone po nacionalnoj osnovi, s obzirom na to da u tim opštinama dominiraju nacionalne partije – u Beranama srpske, a Ulcinju albanske, Vujović je podsjetio da su srpske partije u Beranama ponovo dobile značajan broj glasova, dok je DPS značajno pao. Vujović kaže da u toj opštini preovladavaju srpske, u Ulcinju albanske partije.

- Ne treba rezultate lokalnih izbora sagledavati na isti način kao rezultate nacionalnih izbora. Za građane bi bilo najbolje da na lokalnom nivou biraju one koji im mogu ponuditi rješenje lokalnih problema. Pogubno je da se nacionalni ključ primjenjuje na lokalnom nivou. Nažalost, proces koji teče sve više nas svodi na nacionalno prebrojavanje. Posebno je to opasno, kada na te nacionalne partije mogu ili utiču političari iz susjednih zemalja gdje su pripadnici te manjine većinski nacionalna grupacija. Stoga ne čudi da će jedan SNP u toj vladi biti partija koja će predstavljati garant interesa zvaničnog Beograda i SPC, odnosno ruskih centara uticaja, a nikako partija koja će dati maksimum da Crna Gora što prije se kvalifikuje za članstvo u EU – istakao je Vujović.

Prema njegovim riječima, za očekivati je da se u dogledno vrijeme, ako bi se zadržala prosrpska/proruska orijentacija vladajućih struktura u Crnoj Gori, uvede vjeronauka u škole sa svještenicima SPC, kao uvod u stvaranje jezičkih odjeljenja po ugledu na nacionalna odjeljenja u školama, odnosno i same takve škole.

- To je već ranije bio prijedlog Nove srpske demokratije. Sve po ugledu na Bosnu i Hercegovinu. Međutim, mislim da je, i pored snažnih napora da se prodube međunacionalne podjele u crnogorskom društvu, građanska svijest izuzetno jaka, te da će jačati otpor procesu preuzimanja državnih institucija od kadrova SPC, i pratećeg trenda da se pozicije u vlasti dijele po nacionalnom ključu – kazao je Vujović.

Poručio je da „koliko god neki željeli da nas vrate u 90-e, to neće ići lako“.

- Nakon ovog talasa povlačenja građanskog u odnosu na religijsko nacionalno, očekujem nakon određenih personalnih promjena u građanskim partijama da se ovaj blok snažnije profiliše. Građani su osvojili određeni stepen sloboda i neće se lako odreći onoga što su teško izborili. Ako nam oduzmu ono građansko za što smo se borili, to na Balkanu znači da se krećemo ka ratnom raspletu. No, to prosto sada nije moguće. Balkan će se snažnije integrisati u evropske integracije a oni koji bi da zaustave taj proces će biti marginalizovani, bez obzira na obim finansijskih i drugih resursa koji će stizati iz Rusije, Srbije i nekih drugih zemalja – poručio je Vujović.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.