Crnogorci sve više putuju, situacija u Ukrajini bi mogla da ugrozi tek oporavljenu privredu Crne Gore
Ilustracija

Neizvjesnost na globalnom nivou

Crnogorci sve više putuju, situacija u Ukrajini bi mogla da ugrozi tek oporavljenu privredu Crne Gore

Rat u Ukrajini mogao bi da uzgrozi tek oporavljenu turističku privredu. Ipak, Crnogorci ne otkazuju putovanja planirana za ovaj i narednih nekoliko mjeseci, kažu u crnogorskim turističkim agencijama. Na drugoj strani, kako navode sagovornici Portala RTCG, već sada je izvjesno da ćemo ovoga ljeta imati manje turista iz Ukrajine i Rusije, jer su sa tih tržišta neki aranžmani već otkazani.

Direktor prodaje u jednoj podgoričkoj turističkoj agenciji Milan Koprivica kaže za Portal RTCG da će dešavanja u Ukrajini sigurno ostaviti posljedice na turizam, kako na globalnom nivou, tako i na turističku privredu u Crnoj Gori.

Još uvijek to nije slučaj sa Crnogorcima koji su odlučili da narednih mjeseci putuju.

“Za sada kriza u Ukrajini, ne utiče na putovanja crnogorskih državljana ka inostranstvu i nadamo se brzom rješenju krize, jer bi u suprotnom to bio veoma ozbiljan udarac za cjelokupnu turističku privredu”, kaže Koprivica za Portal RTCG.

Već sada je, ističe Koprivica, došlo do ozbiljnih poremećaja u avio saobraćaju, što se naravno reflektuje na druge sektore turizma.

“Imajući u vidu da su gosti upravo iz Rusije i Ukrajine, činili značajan procenat od ukupnog broja gostiju koji tokom ljetnjih mjeseci dolaze u Crnu Goru, može se naslutiti da tih gostiju ovoga ljeta neće biti. Već sada ima veliki broj otkazanih rezervacija sa tih tržišta”, kaže Koprivica.

Iako je pandemija korona virusa u potpunosti blokirala rad turističkih agencija, naročito u prvih godinu dana, Koprivica kaže kako ih ohrabruje činjenica, da je već prethodnih šest mjeseci situacija dosta bolja.

“Turizam se polako, ali sigurno počeo oporavljati. Naša agencija je od ljeta 2021. realizovala jedan značajan broj turističkih aranžmana ka inostranim destinacijama, a pozitivno smo iznenađeni interesovanjem i za novogodišnje praznike, kao i sada za putovanja povodom 8. marta”, navodi Koprivica.

Optimista je, jer kako dodaje, među crnogorskim građanima ne fali interesovanja za putovanjima.

“Imajući u vidu kakav je period iza nas i kakve je posljedice ostavila pandemija, možemo biti optimisti, jer je primjetno sve veće interesovanje za putovanjima, što bi svakako doprinijelo da turističke agencije opet stanu na noge. Naravno, ne možemo očekivati da će se preko noći vratiti rezultati koji su postignuti u godinama prije pandemije, ali bitno je da se stvari pokreću na bolje”, kaže Koprivica za Portal RTCG.

Kankaraš: Rat u Ukrajini dirigovaće trendove u putovanjima

Direktor turističke agencije za dugogodišnjim stažom Sreten Kankaraš kaže za Portal RTCG da je nakon dvije iscrpljujuće godine turistička privreda opet na udaru eksternih faktora.

Zbog toga smatra da će rat u Ukrajini dirigovati trendove u putovanjima u narednom periodu.

“U poslovnom smislu, početak ove godine je obilježilo veliko interesovanje za Crnu Goru kao destinaciju pogotovo sa ukrajinskog i tržista ostalih zemalja bivšeg Sovjetskog Saveza. Međutim, novonastala situacija će imati izuzetno negativan uticaj na poslovanje turističkih subjekata u Crnoj Gori”, navodi Kankaraš.

putovanje

Ilustracija

Dodatnu konfuziju, kako dodaje naš sagovornik, stvara nestabilna politička situacija u državi koja je za posljedicu imala i ostavku direktora nacionalne avio kompanije.

Sve to, kako ističe Kankaraš, u ovom trenutku unosi nesigurnost i dovodi u pitanje ambiciozne planove nacionalnog prevoznika za realizaciju novih avio linija, koje bi značajnije povezale Crnu Goru i zemlje zapadne Evrope.

“Svakako nam ostaje da se nadamo da će se situacija, kako na lokalnom tako i na globalnom nivou što prije vratiti u redovne tokove. Za to vrijeme, svakako, trebalo bi sve da uradimo da budemo apsolutno spremni za sezonu čiji će početak, sad je već sigurno, kasniti”, zaključio je Kankaraš.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.