Diplomski rad studentkinje o nasilju nad ženama u domaćim pjesmama:

Diplomski rad studentkinje o nasilju nad ženama u domaćim pjesmama: "Volim ukus tvoga đona", "Možeš da me siluješ", "Samo gazi me tu pred svima" (Video)

"Nasilje nad ženama u domaćim pjesmama", ispitni rad studentkinje FDU Ane Ninković objavljen je na jutjubu, a širi se na društvenim mrežama uz brojne komentare u kojima se osuđuje "lakoća se kojom se takvi stihovi masovno pjevuše" i tretman žena u domaćoj muzici.

Video je nastao kao ispitni rad Ane Ninković na Fakultetu dramskih umjetnosti u Beogradu, kod profesora Aleksandra Jankovića.

Cilj je bio, kako navodi Ninković, napraviti pregled domaćih i regionalnih (ex-Yu) pjesama u čijim tekstovima dominiraju motivi ženskog poniženja kao ultimativnog dokaza ljubavi prema partneru, odnosno muškog nasilja nad ženama u porodično-partnerskom kontekstu.

Nasilje može biti psihološko, fizičko ili seksualno.

U korišćenim pjesmama ono se relativizuje, romantizuje, a nerijetko i promoviše.

Sekvenca je podijeljena na dva dijela: na žensku i na mušku perspektivu.

Romantizacija ženskog poniženja kao ultimativnog dokaza ljubavi prema muškarcu, relativizacija, a katkad i promocija muškog nasilja u porodično-partnerskom kontekstu centralni je motiv u odabranih trideset šest pjesama srpskih, hrvatskih, bosanskih i slovenačkih izvođača.

"Najstarija korišćena pjesma objavljena je 1981. godine, a najnovija 2020. godine, što znači da ovakav narativ dominira gotovo četrdeset godina u domaćoj popularnoj muzici", navodi se u objašnjenju video rada.

 

 

Po završetku sekvence od trideset šest pjesama nalaze se informacije Autonomnog ženskog centra i FemPlatz-a koji prenose statistiku femicida u Srbiji u toku 2021. godine, ali i uopšte.

"Poražavajuće", "slušam i ne vjerujem", "jezivo", neki su od komentara na jutjubu.

 

N1 Beograd

 

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.