Umjesto naredne sedmice, eksperti Evropske komisije stižu na proljeće
Evropska komisija

Umjesto naredne sedmice, eksperti Evropske komisije stižu na proljeće

Iako su eksperti Evropske komisije (EK) u okviru Peer Review misije na temu borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije trebalo je da posjete Crnu Goru i borave u njoj od 24. do 28. januara, oni će to učiniti na proljeće, saznaje „Dan“.

Kako nam je saopšteno, razlog odlaganja dolaska Misije je, osim komplikovane situacije izazvane pandemijom korona virusa, i termin konstitutivne sjednice Tužilačkog savjeta, koja je zakazana za 24. januar, što se poklapa sa datumom prvobitno planiranog dolaska Misije. Tačan datum dolaska, kako je navedeno, biće utvrđen naknadno.

Kako je "Dan“ ranije objavio, cilj Peer Review misije je da procijeni kapacitete Crne Gore da se bavi korupcijom na visokom nivou i organizovanim kriminalom, sa posebnim fokusom na pranje novca. Misija će ispitati i kompletan krivični postupak, od faze istrage do donošenja pravosnažnih sudskih presuda, na osnovu konkretnih, nedavno okončanih predmeta koje vode crnogorski organi za sprovođenje zakona i sudovi.

Misija će pokrivati i pretpretresnu fazu i fazu suđenja.

"U razmatranju slučajeva Misija će posebnu pažnju posvetiti nekim horizontalnim pitanjima kao što su upotreba mjera tajnog nadzora, razlika između organizovanog kriminala i teškog kriminala, korišćenje finansijskih istraga, oduzimanje imovine stečene kriminalom, korišćenje sporazuma o priznanju krivice i kaznena politika. Takođe će razmotriti neke odbačene predmete (slučajeve u kojima je istraga rezultirala odlukom da se ne pristupi gonjenju) i odluke o oslobađanju. Misija će ocijeniti i način na koji je Crna Gora odgovorila na preporuke iz slične misije koja je održana 2019. godine", navodi se u materijalu Misije.

Članovi Misije koja će posjetiti Crnu Goru su Teo Bil, istražni sudija, predsjednik suda u Mehelenu, Belgija; Oliver Hofman, zamjenik načelnika odjeljenja, Državni kriminalistički biro, Njemačka; Linalota Petrelius Ndisi, viši javni tužilac, Švedska; i Majkl Tolstiuk, sudija, Austrija.

Preporuke eksperata će se naći u narednom non-pejperu i izvještaju o napretku

Šef Rade grupe za vođenje pregovora u 23. poglavlju i pregovarač za Klaster 1 Bojan Božović ranije je kazao za „Dan“ da će preporuke ove ekspertske misije Crnu Goru pratiti dok ne uđemo u Evropsku uniju i biće sadržane u sledećem non-pejperu i izvještaju Evropske komisije o Crnoj Gori.

"I ova misija je tačka preklapanja poglavlja 23 i 24, i to dio za borbu protiv korupcije iz poglavlja 23 i dio oko organizovanog kriminala iz poglavlja 24. Dakle, radiće se na konkretnim predmetima, tj. objašnjavaće im se kako se i zašto odlučivalo, gdje su bile prepreke i slično", objasnio je Božović.

 

 
 

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.