Bjeković: Romi nedovoljno zastupljeni u Parlamentu
Siniša Bjeković

"Romi su sa svakog aspekta marginalizovana grupa"

Bjeković: Romi nedovoljno zastupljeni u Parlamentu

U crnogorskoj skupštini je bilo mnogo manje priče o pripadnicima romske populacije nego što je trebalo, što najbolje pokazuje zašto je važno obezbijediti niži manjinski cenzus za pripadnike te zajednice, kazao je ombudsman Siniša Bjeković.

Bjeković je podsjetio da je 2013. godine Institucija zaštitnika iznijela stanovište da romskoj populaciji treba obezbijediti niži cenzus, kako bi bili adekvatno predstavljeni u Skupštini.

Bjeković je istakao da, prevashodno jer su Romi marginalizovana grupa,u Instituciji zaštitnika ostaju pri tome da treba omogućiti da imaju svog predstavnika u parlamentu, na sličan način kako je to omogućeno nekim drugim etničkim grupama.

Kako je naveo, najveći dio tih zapažanja viđen je u strateškim dokumentima države, gdje su Romi prepoznati kao vulnerabilna i najmarginalizovanija grupa u državi.

“U parlamentu je bilo mnogo manje priče nego što je trebalo biti, a sa druge strane to je možda jedan od najboljih pokazatelja zašto je važno obezbijediti manjinski cenzus za pripadnike romske populacije”, rekao je Bjeković.

To je, kako je dodao, možda jedan od najboljih indikatora da postojeća struktura parlamenta nije doprinijela raspravi o pravima i statusu Roma u Crnoj Gori.

Bjeković je kazao da ne zna kakvom dinamikom će ići reforma izbornog zakonodavstva, dodajući da se zalaže za utvrđivanje najboljeg modela.

Kako je rekao, ne smatra da bi se putem manjinskog cenzusa ugrozio bilo ko drugi, već da samo treba pronaći odgovarajuću mjeru.

“Bez obzira na ukupno učešće u stanovništvu u Crnoj Gori, Romi su generalno, ne samo sa demografskog aspekta, nego i sa ekonomskog, socijalnog i svakog drugog, vrlo ugrožena i marginalizovana grupa”, rekao je Bjeković.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.