Ilustracija

"Maske štite 100 posto od omikrona"

"Omikron se vrlo brzo širi tako da jedna osoba u proseku zarazi 6-8 drugih osoba", kaže šef Klinike za zarazne bolesti Univerzitetske bolnice Šarite u Berlinu, infektolog Andrej Trampuž.

"Omikron se vrlo brzo širi tako da jedna osoba u prosjeku zarazi 6-8 drugih osoba, ali maske nas štite potpuno, skoro 100 odsto, ako ih nosimo pravilno i dobre FFP2 maske, one su blizu koži i ne propuštaju vazduh kroz", dodao je on.

Naveo je da uvek treba nositi maske kada nismo kod kuće.

Kao simptome koje ne treba da ignorišemo su teškoće sa disanjem, količina bola u grudima, ili koža postaje plava, i poteškoće da ostanemo budni, jer omikron takođe izaziva upalu pluća.

Omikron se nije promijenio, to je isti virus, samo se brže širi - zato imamo više pacijenata, navodi Trampuž, te da se terapija za pacijente nije promijenila.

Sprječavanje infekcije je mnogo bolja od tretiranja bolesti, ističe, te kako je testiranje važno da bismo brže našli nove eventualne varijante. Virus je opasan samo kada dođemo u prvi kontakt sa njim, jer nemamo razvijen imunitet, ali će vremenom korona postati kao sezonski virus, smatra Trampuž.

"Vjerovatno će biti potrebna i četvrta doza, moramo da postignemo kolektivni imunitet", naveo je on.

"Nadam se da će omikron biti posljednji soj", kaže gost vijesti Al Jazeere je šef Klinike za zarazne bolesti Univerzitetske bolnice Šarite u Berlinu, infektolog Andrej Trampuž.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.