Zbog cijena goriva pala vlada u Kazahstanu
Foto: Reuters

Zbog cijena goriva pala vlada u Kazahstanu

Kazahtanski predsjednik Kasim-Žomart Tokajev prihvatio je u srijedu ostavku vlade, saopštio je njegov kabinet nakon protesta izazvanih povećanjem cijene goriva u kojima je ranjeno gotovo stotinu policajaca.

Policija je suzavcem i granatama za omamljivanje u utorak kasno uveče oterala stotine demonstranata s glavnog  trga u Almatiju, najvećem gradu Kazahstana, a sukobi su se nastavili satima u obližnjim delovima grada.

Protesti su narušili imidž Kazahstana kao politički stabilne države pod strogim nadzorom, kojim je privlačila stotine milijardi dolara stranih ulaganja u naftu i metalsku industriju tokom tri decenije nezavisnosti.

Tokajev je od vlade i pokrajinskih guvernera tražio da ponovno ograniče cijenu tečnog gasa, a zatim i benzina, dizela i druge "društveno važne" potrošačke robe.

Zapovijedio je vladi i da razradi zakon o ličnom bankrotu te da razmisli o zamrzavanju cijena komunalnih usluga i uvede pomoć za stanarinu za siromašne porodice.

Rekao je da se situacija popravlja u gradovima pogođenim demonstracijama nakon što je proglašno vanredno stanje uz policijski čas i ograničenje kretanja.

Protesti su počeli u pokrajini Mangistau u nedelju, nakon ukidanja ograničenja cijene tačnog gasa, popularnog goriva za automobile, prethodnoga dana, nakon čega se cijena više nego udvostručila.

Tokajev je proglasio vanredno stanje u Almatiju i pokrajini Mangistau, i rekao da su za nasilje krivi domaći i strani provokatori.

Ministar unutarnjih poslova saopštio je da su vladine zgrade, osim u Almatiju, napadnute i u gradovima Šimkentu i Tarazu na jugu zemlje te da je u sukobima ranjeno 95 policajaca.

Policija je uhapsila više od 200 osoba.

Gradonačelnik Almatija Bakitžan Sagintajev rekao je stanovnicima tog grada da je situacija u gradu pod kontrolom te da bezbjednosne snage hapse "provokatore i ekstremiste".

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.