Namirnice koje treba izbjegavati, uništavaju koncetraciju i slabe pamćenje
Ilustracija

Namirnice koje treba izbjegavati, uništavaju koncetraciju i slabe pamćenje

Dr. Uma Naidoo, koja se bavi ishranom i proučavanjem bakterija u crijevima i metaboličkim procesima koji mogu da utiču na funkcionisanje memorije, objašnjava da studije pokazuju kako postoji šansa da se smanji mogućnost demencije ako se izbjegavaju određene namirnice.

One negativno utiču na crijeva, ali i na pamćenje i fokus.

"Ovo su namirnice koje izbjegavam upravo zato što podstiču upale i uništavaju zdravlje mozga", objasnila je.

1. Šećeri

Iako mozak dolazi do energije putem glukoze, ishrana koja uključuje puno šećera može da dovede do pretjerane količine glukoze u mozgu što dovodi do problema s pamćenjem i promjena u hipokampusu – dijelu mozga koji kontroliše pamćenje.

Kolači i gazirana pića su često puni dodatih šećera i zato ih treba izbjegavati. Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) preporučuje da unos šećera na dnevnoj bazi bude manji od 10 odsto ukupnoga dnevnog energetskog unosa kada je riječ o djeci, ali i o odraslima.

Dakle, ako unosimo dnevno u organizam 2000 kalorija, od šećera bi trebalo da potiče do 200 kalorija, piše cnbc.com.

2. Pržene namirnice

Krompiri, riba ili pržena piletina su mnogima omiljene namirnice, ali kada je riječ o zdravlju mozga, bilo bi potrebno smanjiti unos pržene hrane.

Jedna studija je pokazala da je ishrana bogata ovakvim namirnicama povezana sa gorim rezultatima na testovima pamćenja.

Razlog bi moglo da bude to što ovako pripremljena hrana može da prouzrokuje upalne procese i ošteti krvne sudove koji nutrijente dovode do mozga.

3. Ugljeni hidrati s visokim glikemijskim indeksom

Iako hleb i testenina nemaju sladak ukus, telo ih i dalje procesuira na vrlo sličan način kao šećere.

To znači da i oni mogu da povećaju rizik od depresije. Ne morate ugljene hidrate potpuno izbaciti iz ishrane, ali potrebno je pripaziti šta jedete.

Ugljeni hidrati boljeg kvaliteta su cjelovite žitarice, namirnice pune vlakana, i one koje imaju niži glikemijski indeks. Namirnice koje biste trebali manje da jedete su krompir, bijeli heb i bijeli pirinač.

4. Alkohol

Dok alkoholna pića mogu na kratko da odagnaju stres iz svakodnevnog života, stalno konzumiranje može dovesti do problema.

Archana Sing-Manouks, profesorka i naučnica na francuskom institutu za zdravlje i istraživanja je pratila 23 godine 9 000 osoba kako bi se potvrdilo šta alkohol radi mozgu.

Rezultati pokazuju da osobe koje piju alkohol ili koji piju više od 14 pića nedeljno imaju veći rizik od razvoja demencije u poređenju sa onima koji su ga pili umjereno.

Osobe koje piju više od 14 alkoholnih pića nedjeljno se smatraju onima koji piju previše.

Alkohol ne treba konzumirati kako bi se zaboravilo na brige, a sigurno ga ne treba piti često.

5. Nitrati

Koriste se kako bi namirnice duže trajale ili im se pojačala boja, poput slanine ili kobasica, a njihova konzumacija može biti povezana s depresijom.

Jedna, nedavno rađena, studija je pokazala da nitrati mogu da promijene stanje u crijevima tako da utiču na ravnotežu bakterija.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.