Porastao broj odlazaka kod psihijatra zbog koronavirus
Ilustracija

"Iracionalni strah i sumnja u sve"

Porastao broj odlazaka kod psihijatra zbog koronavirus

Prema rezultatima nekolicine nedavnih istraživanja, zbog pandemije je uočen veliki porast broja odlazaka psihijatrima i psihoterapeutima usled porasta intenziteta anksioznosti, depresivnosti, stresa i nesanice.

Ima moć da izazove nekontrolisani iracionalni strah, koji može da stvori osjećaj lične i kolektivne panike.

Stručnjaci upozoravaju da će sa smirivanjem širenja koronavirusa, psihijatrijska struka imati još više posla, jer će mnogi tek tada uvideti sve posljedice trpljenja situacije izazvane svjetskom zarazom, a neretko se napominje da je pandemija uticala i na porast broja samoubistava.

Stručnjaci kažu da se situacija sa pandemijom najnegativnije odrazila na pacijente koji već pate od anksioznosti, opsesivno-kompulzivnog poremećaja ili depresije. Oni koji su prije korone bili zdravi, a nisu uspjeli da se prilagode na sve promjene koje je izazvala pandemija postali su pogodno tlo da ispolje brojne psihofizičke simptome.

Drugim riječima, izmijenjene prilike u svijetu usled zaraze za mnoge zdrave ljude su bile okidač koji ih je doveo u psihijatrijsku ordinaciju, jer pandemija ima moć da izaziva nekontrolisani iracionalni strah, koji može da stvori osjećaj lične i kolektivne panike i pokrene osjećaj sumnje u sve.

Nevidljiv je

Ta vrsta iracionalnog straha je veoma teška, navode stručnjaci, jer konkretan objekat uznemiravanja ne postoji, već je tu negde oko vas, nevidljiv.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.