Ilustracija

"NY Post" napravio listu od 12 najboljih zemalja za penziju: Tropski rajevi, jeftin život, među njima i jedna država sa Balkana

Zdravstveno osiguranje i standard života zahtijevaju sve više sredstava u SAD, pa mnogi Amerikanci žele da starost provedu van domovine. Zato je NY Post napravio listu najprivlačnijih zemalja za penziju.

Tokom istraživanja izdvojeno je 12 zemalja u kojima možete dobro i jeftino živjeti, pogotovo u penziji, prenosi Večernji.

Ove zemlje su izabrane jer ih odlikuju jeftine stanarine, zdravstveno osiguranje i način života, kao i bruto godišnje plate.

Vijetnam

Prosječna godišnja bruto plata: 14.000 eura

Četrdeset i pet godina nakon što je završio Vijetnamski rat Amerikanci opet naseljavaju ovaj dio svijeta – ovog puta zbog penzije. Način života isti im je kao na Floridi, u Nevadi i Arizoni, ali znatno jeftiniji. Mjesečni troškovi stanarine, osiguranja i režija retko kad pređu 1.600 eura, uključujući kućnu pomoćnicu koja kuva i čisti.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Španija

Prosječna godišnja bruto plata: 22.000 eura

Ovo je zemlja s jednim od najviših standarda u Evropskoj uniji. Ima prekrasne plaže, dobru hranu i vino. Tamo su troškovi života za dvočlanu porodicu otprilike 2.000 eura. Postoji i program "zlatna viza“ koji olakšava dobijanje boravišnih dozvola onima koji u Španiji potroše najmanje pola miliona eura.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Slovenija

Prosječna godišnja bruto plata: 38.000 eura

Balkanska zemlja je Amerikancima lijepa i jeftina. Dvočlana porodica na Bledu prima penziju oko 1.000 eura. Slovenija je odlična za planinarenje, izlete i šetnje, kao i skijanje i odmaranje u banjama.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Tajland

Prosječna godišnja bruto plata: 7.000 eura

Za 300 eura možete unajmiti dvosobni bungalov s dvorištem, a za 700 trosobnu vilu s bazenom. Takođe postoji aktivna i uspješna međunarodna zajednica tako da nikad nećete biti usamljeni.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Peru

Prosječna godišnja bruto plata: 12.000 eura

Iako je glavni grad Lima dosta skup, ostatak Perua nazivaju "finansijskim snom“. Prekrasna obala, planine i Maču Pikču omogućuju bezbroj aktivnosti, a jedan par može živjeti s manje od 1.500 eura.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Portugal

Prosječna godišnja bruto plata: 36.000 eura

Zadnje dvije godine ova zemlja postala je jako popularna turistička destinacija, ali ističe se i načinom života koji je pristupačan. Za život u gradovima s još ljepšim plažama potrebno je oko 2.000 eura mjesečno.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Kolumbija

Prosječna godišnja bruto plata: 35.000 eura

Prema istraživanjima, podizanje vize za život i penziju u Kolumbiji dosta je dobra odluka. Sve što treba da dokažete je da primate penziju od 650 eura kao pojedinac ili 2.000 kao par.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Malezija

Prosječna godišnja bruto plata: 24.000 eura

Život u Penangu prekrasan je i jeftin. Par ovdje može živjeti s 1.700 eura mjesečno, uključujući stanarinu. Porodica od šest članova može pojesti 10 jela za manje od pet eura, uključujući pivo, a šišanje muškaraca stoji samo 2.5 eura.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Ekvador

Prosječna godišnja bruto plata: 37.000 eura

Velika i predivno uređena kuća odmah na plaži u Ekvadoru će vas stajati nešto manje od 125.000 eura.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Meksiko

Prosječna godišnja bruto plata: 39.000 eura

Par može živjeti s mjesečnim primanjima od 1.400 do 3.000 eura, zavisno od lokacije, a to uključuje stanarinu i zdravstveno osiguranje. Ako ste stariji od 60 godina, imate pravo na nacionalnu karticu za popuste za starije osobe koji uključuju razne usluge i odjeću.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.