Sudije mlađe od 67 godina mogu nastaviti da rade, ali ne kao sudije
Ilustracija

Sudije mlađe od 67 godina mogu nastaviti da rade, ali ne kao sudije

Sudijama funkcija prestaje po ustavnoj odredbi, kada ispune uslove za ostvarivanje prava na starosnu penziju, a uslovi za to su određeni Zakonom o penzijskom i invalidskom osiguranju, rekao je Pobjedi Dobrica Šljivančanin, član Sudskog savjeta.

Na osnovu člana 121 stav 2 Ustava Crne Gore, a u vezi sa članom 17 st. 1 i 2 Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, Sudski savjet je na osnovu dostavljenih obavještenja predsjednika sudova, konstatovao prestanak sudijske funkcije sudijama koji ispunjavaju uslove iz tog člana zakona.

Konstatovan je prestanak funkcija: Stanki Vučinić, Branimiru Femiću, Dušanki Radović, Svetlani Vujanović, Lidiji Ivanović i Petru Stojanoviću, sudijama Vrhovnog suda Crne Gore; Gordani Pot i Biserki Bukvić, sudijama Upravnog suda Crne Gore; Nataši Sekulić, i Milici Popović Senadi Hasanagić, sudijama Privrednog suda Crne Gore; Dragici Vuković i Miljani Pavlićević, sudijima Višeg suda u Podgorici; Zahitu Camiću, predsjedniku Osnovnog suda u Rožajama; Vesni Pavišić, sudiji Osnovnog suda na Cetinju; Milovanu Jokoviću, sudiji Osnovnog suda na Žabljaku, Ajši Međedović, sudiji Osnovnog suda u Beranama; Koviljki Đačić, predsjednici Suda za prekršaje Budva; Dragici Stojanović, Dragici Kovačević i Vesni Šćepanović, sudijama Višeg suda za prekršaje Crne Gore; Milanki Kaluđerović, sudiji Suda za prekršaje Podgorica i Milutinu Božoviću, sudiji Suda za prekršaje u Bijelom Polju.

“Svi oni koji ne ispunjavaju uslove da im po sili Zakona o radu prestaje radni odnos - mogu nastaviti da rade, bilo gdje pa i u sudu, ali ne kao sudije. To mogu do navršetka, još uvijek 67 godina starosti”, objasnio je Šljivančanin.

Što se tiče činjenice da žene ispunjavaju uslove za starosnu penziju sa 64 a muškarci sa 66 godina, te da žene sudije na taj način idu ranije u penziju, Šljivančanin je kazao da o tome treba da se izjasni Ustavni sud.

Predsjednica Sudskog savjeta Vesna Simović-Zvicer nije htjela da komentariše odluku tog tijela.

Ustav Crne Gore u članu 121 normira da je sudska funkcija stalna, a da prestaje ako sudija to sâm zatraži, kada ispuni uslove za ostvarivanje prava na starosnu penziju i ako je osuđen na bezuslovnu kaznu zatvora.

Sa druge strane, zakonom je precizirano da osiguranik stiče pravo na starosnu penziju kad navrši 66 godina života (muškarac), odnosno 64 godine života (žena) i najmanje 15 godina staža osiguranja.

“Osiguranik stiče pravo na starosnu penziju kad navrši 40 godina staža osiguranja i 61 godinu života. Pravo na starosnu penziju stiče se i kod navršenih 30 godina staža osiguranja, od čega najmanje 20 godina efektivno provedenih na radnim mjestima na kojima se u rudnicima staž osiguranja računa sa uvećanim trajanjem. Pravo na prijevremenu starosnu penziju osiguranik stiče kad navrši 63 godine života i najmanje 15 godina staža osiguranja.”

Sudija Vrhovnog suda Crne Gore Svetlana Vujanović najavila jeda će tužbom osporiti odluku Sudskog savjeta da žene sudije, uključujući i nju, prisilno i protivno zakonu pošalju u penziju.

Kako je saopštila, ona i njene kolege su saznali sa sajta Sudskog savjeta za, kako je navela, „nezakonitu odluku o sticanju uslova za penziju po osnovu navršenih 64 godine života, a na temelju očigledno neustavnog zakona čiji je postupak ispitivanja u toku pred Ustavnim sudom Crne Gore“.

“Za razliku od Tužilačkog savjeta koji je, čuvajući svoj dignitet i dignitet tužilaca, odlučio da sačeka odluku Ustavnog suda, Sudski savjet je grubim vrijeđanjem zakona i procedure, nažalast i uz učešće sudija članova Savjeta, donio krajnje nezakonitu i za žene sudije diskriminatorsku odluku. Za tu nezakonitost istaći ću samo najvažnije razloge, a ostale ću navesti u tužbi kojom ću osporavati odluku Sudskog savjeta jer se neću povući pred pravnim nasiljem na mene i moje časne kolege koje je praćeno uvredljivim medijskim etiketiranjem”, saopštila je Vujanović.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.