Previše ulja u motoru može izazvati probleme
Ilustracija

Previše ulja u motoru može izazvati probleme

U korisničkom priručniku vozila piše koliko je ulja potrebno vašem vozilu pa ne treba pretjerivati.

Premalo ulja u motoru može dovesti do niza lančanih rekacija čije posljedica na kraju može biti šlepovanje vozila mehaničaru uz mnogo suza – kako zbog troškova tako i zbog dima…

Previše ulja u motoru takođe nije dobro pa ako primijetite curenje ulja ili vam čulo mirisa uhvati signale poput smrada paljevine ili se sopstvenim očima uvjerite u dim koji izlazi iz motornog prostora, odnosno izduvne cevi, ili motor počene da ispušta čudne zvuke – sve to mogu biti simptomi da ste pretjerano nagnuli kanticu sa uljem.

Prekomjerno dosipanje ulja može dovesti i do stvaranje pjene - pri čemu se ulje pretvara u pjenastu tečnost sa mehurićima vazduha koji umanjuju svojstva podmazivanja i hlađenja.

Osim toga, ovakvo "pjenasto ulje" pumpa za ulje teže distribuira kroz motor, pa neki pokretni djelovi možda neće dobiti dovoljno maziva koliko im je potrebno, čime se povećava habanje i rizik od oštećenja motora.

U korisničkom uputstvu vozila jasno piše koliko je ulja potrebno vašem automobilu, pa ne pretjerujte. Kontorlišite nivo pomoću šipke za mjerenje nivoa ulja i budite oprezni sa dolivanjem.

Uobičajeno je da se ulje skuplja u posudi na dnu motora, ispod radilice. Ako je posuda prepunjena, radilica može djelovati poput mješalice koja stvara pjenu.

Prekomjerno dolivanje ulja takođe povećava pritisak ulja što utiče na stanje zaptivki. Vremenom dodatni pritisak ubrzava njihovo propadanje.

Provjeravanje ulja pomoću šipke za mjerenje u motorskom delu kada je vozilo na ravnom daće vam tačno očitavanje nivoa. Ako je nivo ulja malo iznad oznake "puno", to ne bi trebalo da stvara probleme.

Ukoliko je prepunjeno za pola litra ili više, ili se na mjernoj šipci pojavi pjena, najbolje je ispustiti određenu količinu ulja, kako bi se nivo vratio na sredinu mjernog dijela.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.