Kako pravilno oprati kupaći kostim , pranje u mašini nije najbolja opcija
Foto: grinvalds

Kako pravilno oprati kupaći kostim , pranje u mašini nije najbolja opcija

Nakon dugog dana na plaži i u moru, vaš kupaći kostim je vjerovatno spreman za pranje. Ali, prije nego što ga ubacite u veš mašinu uz ostalo rublje, mogli bi da naučite kako se pravilno peru rukama.

Ako ga perete na pogrešan način, to naravno može da uništi materijal i lako možete ostati bez njega, a ako se radi o vama posebno dragom kupaćem, ipak je bolje na njega više paziti.

Naravno i na vašem kupaćem može pisati kako ga najbolje prati, smije li u mašinu, ali u većini slučajeva savjetuje se pranje na ruke.

ProSwimwear, profesionalna robna kompanija kupaćih kostima, ističe kako pranje u mašini može jako da ošteti materijal, a umesto takvog pranja trebalo bi oprati kostim ručno kako bi boje ostale postojane, a i kako bi materijal duže potrajao.

Kako ga prati?

The Spruce nudi vodič kako se pere kupaći i kako se sprema.

Ako baš morate da koristite veš mašinu kako biste ga oprali, koristite blagi prašak i kesu u koju ćete kostim staviti prije pranja. Kako god prali kupaći, nikako ga nemojte stavljati u sušilicu za veš – najbolji je da ga okačite da se suši na vazduhu, piše Ordinacija.hr.

Koliko često treba prati kupaći kostim?

Uz pravilno pranje, važno je i ne prati ga često kako bi duže trajao. Obično su napravljeni od rastezljivih materijala, koji mogu izgubiti na postojanosti ako se često peru. Još jedna stvar je važna, a to je da kupaći operete čim ga sa sebe skinete, kako biste isprali so ili hlor.

Isto tako, donji dio kupaćeg kostima ne želite da imate na tijelu predugo, posebno ako je mokar jer ta tkanina, koja ne propušta vazduh, može lako biti uzrok infekcija – od upala do pojave gljivica. Zato je važno mijenjati donji dio kupaćeg nakon svakog ulaska u vodu.

Zašto ljeti češće patimo od urinarnih infekcija?

Kako žene imaju nešto kraću urinarnu cijev od muškaraca, kod njih su upale češće.

“Kod žena može doći do infekcija zbog prehlade bešike, njene preosjetljivosti ili nakon seksualnog odnosa. Žene ljeti nose oskudniju odjeću, borave u mokrim kupaćim kostimima, pa se prehlade”, navodi dr Neven Kapun, specijalista urologije i dodaje da i seksualni odnosi mogu biti faktor učestalosti infekcija.

Kako sprečiti urinarnu infekciju tokom ljeta?

Možda bi najvažniji savjet bio da nikada ne provodite vrijeme u mokrom kupaćem kostimu, bez obzira koliko je vruće i da uvijek sa sobom nosite rezervni kostim. Ispijanje tečnosti može da ima preventivni učinak, a sok od brusnice i čaj od peršuna imaju blagotvorni učinak i smanjuju pojavu bakterija u urinu.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.