Bjelorusija ograničava putovanja svojim građanima: Samo oni koji imaju dozvolu stalnog boravka u drugoj državi mogu napustiti zemlju
Ilustracija

Opozicija poručila da je to "apsolutno kršenje zakona"

Bjelorusija ograničava putovanja svojim građanima: Samo oni koji imaju dozvolu stalnog boravka u drugoj državi mogu napustiti zemlju

Bjelorusija je svojim građanima ograničila mogućnosti da zemlju napuste kopnom, dozvoljavajući napuštanje zemlje samo onima koji imaju dozvole stalnog boravka u stranoj državi, dok je opozicija to ocijenila kao "apsolutno kršenje zakona".

Bjeloruska granična služba je u poruci na društvenoj mreži Telegram navela da samo "građani koji posjeduju dokument koji potvrđuje njihovo ovlašćenje da trajno borave u stranoj državi“ imaju pravo da napuste Bjelorusiju.

Dodaje se da "dozvola za privremeni boravak… ne predstavlja razlog za putovanje u inostranstvo“.

Bjelorusija je uvela ograničenja za putovanja u inostranstvo u decembru 2020. godine, zvanično zbog pandemije koronavirusa. Napuštanje zemlje kopnom moguće je najviše jednom u šest mjeseci.

"Režim (predsjednika Aleksandra) Lukašenka ozbiljno je ograničio pravo Bjelorusa da putuju, tvrdeći da određeni razlozi nisu dovoljni za napuštanje Bjelorusije“, naveo je na Tviteru Valerij Kovalevski, savjetnik za spoljne poslove liderke opozicije Svetlane Tikhanovskaje.

Kovaleski je dodao da Ustav ne predviđa nikakve uslove za izlazak iz zemlje, ocjenjujući da to predstavlja "apsolutno kršenje zakona“.

Putovanje vazduhom ostaje slobodno, ali su moguće destinacije ograničene jer je Evropska unija zabranila bjeloruskim avionima da preleću njen vazdušni prostor, kao reakcija na hapšenje protivnika Minska i preusmjeravanje aviona u kojem se nalazio.

Nekoliko desetina Bjelorusa je proteklih mjeseci pobeglo iz zemlje, ponekad ilegalno prelazeći granicu, kako bi izbjegli talas represije od spornih predsjedničkih izbora održanih u avgustu 2020. godine.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.