Iz bolnice Meljine traže hitnu pomoć Ministarstva: Pošaljite kolege za ispomoć
Marija Vuković

Da bi uspostavili ponovo režim dežurstva od 24 sata

Iz bolnice Meljine traže hitnu pomoć Ministarstva: Pošaljite kolege za ispomoć

Poslije višemjesečne borbe sa kovid infekcijom Interno odjeljenje Opšte bolnice Meljine ne funkcioniše u punom kapacitetu. Više nijesu u mogućnosti da organizuju 24-časovno dežurstvo, već samo dvoje internista zbrinjava do 15 sati pacijente, potvrdila je za Radio Jadran internistkinja dr Marija Vuković.

"Iako nismo bili kovid ustanova, svakodnevno smo moje kolege i ja bili prinuđeni da pregledamo naše sugrađane koji su pozitivni na kovid infekciju. Ovdje bismo ih stabilizovali, napravili neophodnu dijagnostiku, potom transportovali u kovid ustanove, najčešće u Barsku bolnicu. Takođe, dešavalo se da pacijenti zbog nekih drugih akutnih stanja, kao što je infarkt miokarda, budu sa negativnim testom, hospitalizovani, a poslije par dana dobiju i simptome kovid infekcije. Učini se novi test, oni su pozitivni. To je rezultiralo da imamo veći broj internista koji su pozitivni na kovid. Nalaze se u kućnoj samoizolaciji. Takođe, sedam medicinskih sestara i dvoje nemedicinskih radnika su inficirani", ističe dr Vuković.

Rad Internog odjeljenja je u ovakvoj situaciji neodrživ i situacija je alramantna.

"Mi više nijesmo u mogućnosti da organizujemo dežurstva 24 sata Jer, samo dvoje internista radi sa građanima do 15 sati, često i više. Nakon toga svi pacijenti se upućuju u Bolnicu u Kotor, a mi funkcionišemo na principu pripravnosti", dodaje dr Vuković.

Trenutno je na Internom OB Meljine 12 pacijenata. Iz Doma zdravlja, iz Hitne medicinske službe i dalje im šalju pacijente sa akutnim stanjem. Oni, kako navodi dr Vuković , nastoje da zbrinu pacijente koliko mogu, eventualno ih pošalju i na kućno liječene, ali teže slučajeve šalju u Kotorsku bolnicu.

"Funkcionišemo i tako što nas pozivaju medicinske sestre za hospitalizovane pacijente. Direktorica dr Olivera Elez je poslala dopis resornom Ministartsvu i Domu zdravlja Herceg Novi molbu da nam obezbijede kolege za ispomoć da bismo uspostavili ponovo režim dežurstva od 24 sata", zaključuje dr Vuković za Radio Jadran.

S obzirom da OB Meljine po ugovoru sa Fondom zdravstva zbrinjava sva internistička stanja i hitne slučajeve sa područja Herceg Novog, kako je dr Elez navela u dopisu ministarki zdravlja Jeleni Borovinić Bojović, nastaje veliki problem za funkcionisanje zdravstvenog sistema u ovoj opštini. Bez ispomoći najmanje dvoje internista u narednih 10-15 dana neće biti u mogućnosti da funkcionišu.

Apel: Hitno obezbijediti multislajsni skener

"Ja bih iskoristila medijski prostor da ukažem na značaj Bolnice za građane Herceg Novog. Opšte je poznato da je ova ustanova u stečaju sa neizvjesnom budućnošću, a ako pogledamo u prošlost znamo da je ostala u funkciji zahvaljući isključivo nadljudskim naporima naših radnika, jer većina nas je i pored vižemjesčnih kašnjenja zarada nastavila da ispunjava svoju dužnost. Bolnica je u deficitu kadra, ali imamo i nedostatak medicinske opreme.

 U sred epidemije, u 21. vijeku,  mi nemamo multislajsni skener koji je neophodan, ne samo za dijagnostiku covid pneumonija, nego i brojnih drugih patoloških stanja. Jedan takav aparat ne bi bio veliki izdatak za budžet države, pa ni budžet našeg grada, jer je riječ  o 200 hiljada eura. Pozivam lokalnu upravu da slijede primjer drugih opština  ( npr. Cetinje koja je donirala svojoj bolnici pokretni rtg, ili opština Bijelo Polje koja je finansirala izgradnju kiseonične stanice ), da omogući nabavku skenera za svoje građane.

Naša direktorica se godinama obraća za pomoć resornom Ministarstvu, ali i Opštini. Svi su ostali nijemi na naše probleme, a to su ujedno problemi svih građana Herceg Novog, koji zaslužuju adekvatnu zdravstvenu zaštitu i bolnicu kakva dolikuje ovom gradu", poručuje dr Vuković.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.