DFC: O postizbornim dešavanjima u Americi kroz prizmu srpskih medija
Ilustracija

DFC: O postizbornim dešavanjima u Americi kroz prizmu srpskih medija

Pobjedu na američkim predsjedničkim izborima odnio je Džo Bajden, ali eho tih izbora ne jenjava ni dvadesetak dana nakon zatvaranja glasačkih mjesta. Proglašenje pobjednika se čekalo neobično dugo, jer je prebrojavanje dodatno usporeno zbog velikog broja glasova putem pisma. Uz to, čekao se i epilog sudskih postupaka koje je pokrenuo izborni štab aktuelnog predsjednika, Donalda Trampa, navodi se u saopštenju Digitalnog forenzičkog centra (DFC).

Iz DFC-a podsjećaju da su Džo Bajden i Kamala Haris proglasili pobjedu 10. novembra.

To su kako navode uradili i američki mejnstrim mediji, uključujući i republikancima blizak Foks njuz. Svjetski lideri su čestitali novoizabranom predsjedniku, a među njima su bili i lideri iz regiona Zapadnog Balkana.

"Uprkos tome, Donald Tramp se duži period nije mirio sa porazom. U prvom obraćanju nakon zatvaranja biračkih mjesta izjavio je da je on pobjednik izbora, a potom da su izbori pokradeni, te da će pravdu tražiti na sudu. Njegove obajve na društvenim mrežama su redovno bile označene kao netačne i neprovjerene informacije", kazuje se u saopštenju.. 

Pojansili sud da su za Trampa i njegov izborni štab sporni bili glasovi putem pošte.

"Smatrali su da većina tih glasova u državama gdje je Tramp izgubio treba da se poništi. Isti narativ o krađi izbora Tramp je koristio i tokom predizborne kamapnje na ovim, ali i na prethodnim predsjedničkim izborima, o čemu je DFC već pisao. Problem za Trampa predstavljalo je to što su republikanski zvaničnici iz Arizone, Pensilvanije, Džordžije, Mičigena – država u kojima je po Trampu bio sporan rezultat – tvrdili da neregularnosti nije bilo. Takođe, sudovi u Pensilvaniji, Mičigenu i Arizoni su odbili veliki broj slučajeva koje je pokrenuo njegov pravni tim", pojašnjava se u saopštenju.

Trampov PR tim iz Srbije

Ko će boraviti u Bijeloj kući naredne četiri godine od velikog je značaja za cijeli svijet, uključujući i Zapadni Balkan. To je jedan od razloga kako navode iz DFC-a zašto su i mediji iz regiona pomno pratili i izvještavali o postizbornim dešavanjima u Americi.

"Donald Tramp je možda izgubio beskompormisnu podršku Foks njuza, ali može se reći da još uvijek uživa jaku podršku medijskog korpusa iz Srbije. I dok se može razumjeti to što su dešavanja u Americi bila jedna od glavnih tema u medijima iz Srbije, manje je razumljivo zašto je većina njih objeručke prihvatila Trampove tvrdnje da je pokraden i stala mu u odbranu", naglašava se u saopštenju.

Osim ključnog narativa da su izbori pokradeni, mediji su pisali i o nemirima u Americi, krahu američke demokratije, kao i o grupama i ličnostima koje stoje iza izborne krađe. Takođe, jedan dio medija direktno je napadao Bajdena pokušavajući da ga predstavi kao prijetnju ne samo za Srbiju, već i za cijeli svijet.

"Analiza sadržaja srpskih medija vezanog za američke izbore pokazuje jasnu gradaciju senzacionalizma. Sumnjiva dešavanja na dan izbora su kroz nedelju dana prerasla u epsku krađu iza koje stoje duboka država, mejnstrim mediji i Džordž Soroš", izričiti su iz DFC-a.

Drugi američki građanski rat i krah demokratije

Naglašavaju da su nakon Trampove izjave da će ići na sud, pristalice oba kandidata počele da se okupljaju u više američkih gradova.

"Predsjednikove pristalice su se okupile oko biračkih mjesta tražeći da se prebrojavanje zaustavi, dok su Bjadenove pristalice slavile i tražile da svi glasovi budu prebrojani. Protesti su uglavnom bili mirni sa manje izolovanih incidenata. Međutim Alo, Sputnjik Srbija, Pravda.rs, su u svojim naslovima predstavili dešavanja u Americi kao početak novog građanskog rata i time pokušali da prikažu Sjedinjene Države kao zemlju koja se nalazi u blokadi. Interesantno je da je Sputnjik Srbija u tekstu o nemirima nakon predsjedničkih izbora  postavio snimak iz Mineapolisa sa protesta Black Lives Matters (Životi Crnaca su važni) iz maja ove godine", kazali su iz DFC-a.

Pojašnjavaju da je polovina objava Donalda Trampa na društvenim mrežama označena lažnim ili nepotpunim informacijama, a prenos njegovog obraćanja iz Bijele kuće televizije ABC, CBS, NBC su prekinule su iz istih razloga.

"Republika, Informer, Spurnjik Srbija i Srbin.info su odmah stali u Trampovu odbranu zanemarajući neistine i optužbe koje je iznio odlazeći predsjednik Amerike bez ikakvih dokaza. Za njih su ta dešavanja u Americi bila opstrukcija, cenzura i kraj slobode govora, skandal i novi totalitarizam. Glavna poruka tih medija bila je da su moćni mejnstrim mediji na Zapadu i vlasnici društvenih mreža urušili demokratiju i ukinuli slobodu govora, te da je njihova jedina misija da sruše Donalda Trampa", pojašnjava se u saopštenju.

Kolazsoros

Foto: DFC

Bajden, neprijatelj srpskog naroda, će destabilizovati svijet

Poručuju da je još od predsjedničkih izbora 2016. godine, Donald Tramp u većini medija iz Srbije okraktetisan kao prijatelj srpskog naroda, dok njegov protivkandidat dobija ulogu negativca.

"Narativ da je Džo Bajden jedan od najvećih neprijatelja Srba, koji je prisutan na društvenim mrežama i u medijma u Srbiji više od deceniju, ponovo je aktuelizovan prije, tokom i nakon  novembraskih izbora. Pozivajući se na komentare novinara i političkog komentatora Milana Jovanovića, portali Kurir, Srbija Danas, Nacionalist i Pravda.rs su bez konkretnih dokaza aludirali da Bajden već duži niz godina prima finansijsu podršku od albanskog lobija u Americi", kazuje se u saopštenju.

Još jedan od narativa koji su se mogli pročitati u medijima iz Srbije predstavlja Bajdena kao osobu koja će započeti nove vojne sukobe.

"Kako je njegova izborna pobjeda postajala sve izvjesnija, portali Sputnjik Srbija i Novi Standard su, pozivajući se na izjave ruskog senatora Alekseja Puškova i bivšeg potpredsjednika OEBS-a Vili Vimera, najavili novi hladni rat i povratak Amerike agresivnoj ratnoj politici. Nakon što je prva zvanična institucija, the General Service Administration (Uprava za opšte poslove), proglasila Bajdenovu pobjedu, generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg je razgovarao sa novoizabranim predjsednikom i čestitao mu. Tabloid Alo je tu vijest naslovio sa POČELO JE! Bajden se sastao sa generalom, planiraju nove udare!, a tekstualni sadržaj objave apsolutno nije odgovarao naslovu", naglašavaju iz DFC-a.

Izborna krađa, duboka država i Soroš

Trampove tvrdnje o navodnoj izbornoj krađi koja se desila na američkim izborima je najzastupljeniji narativ u medjima u Srbiji.

"Informer je već prvog dana izbora objavio da se u ključnim državama dešava nešto sumnjivo, a u danima koji su slijedili sumnjiva dešavanja su prerasla u najveću izbornu krađu i državni udar. Izborna krađa o kojoj su brujali tabloidi i portali iz Srbije vremenom je dobila svoju pozadinu. Razne teorije zavjere su se pojavljivale na medijskoj sceni, a centralnu ulogu u većini njih imali su Džordž Soroš i duboka država. Pritom, ti mediji su uvijek koristili izjave pojedinaca i sveukupna dešavanja u Americi da bi ih kasnije nadograđivali svojim interpretacijama. Recimo, nakon što su sudovi odbacili veliki broj tužbi koje je podnio pravni tim Donalda Trampa, srpski Sputnjik je nekoliko dana kasnije obajvio vijest da Džordž Soroš godinama kupuje američko pravosuđe", ističu iz DFC-a i dodaju da je pravni tim Donalda Trampa na čelu sa Rudijem Đulijanijem,19. novembra, povukao tužbe koje su podnijete sudu u Mičigenu.

Istog dana, Đulijani je na pres konferenciji iznio teoriju zavjere da iza izborne krađe stoje Džordž Soros i preminuli predsjednik Venecuele Hugo Čavez. Srpski Spunjtik, Alo, Informer i Espreso su tu vijest prenijeli bez njenog problematizovanja ili dovođenja u pitanje Đulijanijevih pretpostavki.

Prosprski mediji i portali u Crnoj Gori

"Prosrpski mediji i portali u Crnoj Gori su takođe pomno pratili dešavanja nakon američkih izbora sa sličnim ili gotovo identičnim narativima kao u medjima iz Srbije. Iako je u objavama IN4S, Borbe i Pogleda primjetna manja doza senzacionalizma, njihovi tekstovi su bili gotovo identični tekstovima u srbijanskim medijima i uglavnom su preuzimani sa srpskog Sputnjika", izričiti su u DFC-u.

Od pomenutih medija kako navode, američkim izborima se najviše bavio IN4S.

"Analitičar Igor Damjanović je za IN4S govorio o državnom udaru u Americi i uticaju duboke države na američke izbore. Danilo Tvrdišić, novinar u publicista, gostujući u emisji Srpski Svijet na IN4S Nacionalnoj TV je govorio o krađi izbora i raznim teorijama zavjere. Tvrdišić je u toj emsiji objedinio sve narative vezane za američke izbore koji su isticani u medijima u Srbiji i na društvenim mrežama", zaključili su iz DFC-a.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.